Politika

Direktno.rs

24. 09. 2020. 20:25 14

Vučić: Kineski turisti dnevno troše i do 1.000 evra

Izračunajte, to vam je kao da imate 500 ljudi na dnevnom nivou koji plaćaju sve svoje troškove i sve drugo. I sad mi recite, ako uspemo da kažemo da potroše po 1.000 evra, pa samo izračunajte koliko je to – 500.000 na dnevnom nivou. Ali oni troše i dalje nešto manje, zato moramo da damo veću ponudu, izjavio je Aleksandar Vučić za RTS, govoreći o o potrošnji kineskih turista, u aprilu prošle godine.

Patologija Aleksandra Vučića nema granica. Ako neka činjenica nije u skladu sa njegovim verovanjima, tim gore po činjenice. On može da ih upodobljava kako njemu odgovara i da ih plasira svojem biračkom telu, koje iz straha mora da ćuti, a ni ono više ne veruje u njegove bajke.

Tako je Vučić samo njemu znanom računicom zaključio da kineski turisti u Srbiji dnevno troše do 1.000 evra, kao da Srbiju posećuju samo truli kineski bogataši, koji nemaju gde da bacaju svoj novac nego baš na Vučićeve prestoničke i druge atrakcije.

Tako, zvanični podaci Narodne banke Srbije sadrže procenu koliki je prihod u milionima evra od turizma iz Kine. U 2018. godini, priliv novca u državni budžet od kineskih turista je iznosio 20 miliona evra. S obzirom na to da je takav priliv postignut u roku od 365 dana koliko traje jedna godina, procena predsednika Vučića pokazuje da bi ista potrošnja kineskih turista mogla biti postignuta za samo 40 dana.
Podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) pokazuju da je Srbiju tokom 2018. godine posetilo ukupno 102.351 kineskih turista, dok je za isti vremenski period ostvareno 179.247 noćenja. Ukoliko podelimo ukupan prihod od 20 miliona evra sa ukupnim brojem kineskih turista, dolazimo do zaključka da je 2018. svaki kineski turista, tokom svog celokupnog boravka u Srbiji, potrošio oko 195,4 evra.

Međutim, to i dalje ne pokazuje koliko dnevno potroši jedan kineski turista. Uz podatak iz Turističke organizacije Srbije, da su tokom 2018. godine kineski turisti u proseku ostajali 1,8 dana u Srbiji dobijamo tačniju procenu.
Dakle, prosta računica pokazuje da je 2018. godine kineski turista u proseku dnevno potrošio oko 108,5 evra, što je čak devet puta manje od Vučićevih 1000 evra. 

Direktno.rs ide dalje, nećemo stati, pred nama su još desetine i desetine laži predsednika Srbije. Naši čitaoci su nam pomogli i pomažu nam, a mi ih pozivamo da na mejl redakcija@direktno.rs i dalje šalju sve laži i podsećaju na sva neispunjena obećanja Aleksandra Vučića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati