Politika

[ Izvor: Beta ]

07. 09. 2020. 22:44 10

"Teško poniženje u Beloj kući je moglo da se izbegne"

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je Srbija mogla da izbegne "teško poniženje" u Beloj kući, ali se to nije dogodilo jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić misli da je dovoljno kompetentan da sam odlučuje o svemu, iako nije vičan ni diplomatiji niti protokolu, što mu se obilo o glavu u Vašingtonu, gde je svojim ponašanjem i potpisom naneo ozbiljnu štetu nacionalnim interesima.

- Mogao je da odlaže put u Vašington do završetka izbora za predsednika SAD u novembru. A ako je već otišao u Belu kuću, lako je mogao da spreči poniženje sedenja na hoklici ispred predsednika SAD Donalda Trampa, samo da je angažovao Ambasadu Srbije u SAD, ali ni to nije učinio - rekao je Jeremić danas.

Jeremić je istakao da je, međutim, mnogo veći problem napravljen presedanom premeštanja pregovora u Belu kuću i potpisivanjem "niza problematičnih stvari, od kojih je premeštanje ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim samo jedna".
- Srbija je odlukom da premesti ambasadu prekršila međunarodno pravo, jer Rezolucija 478 Saveta bezbednosti UN iz 1980. godine eksplicitno obavezuje sve članice UN da ne otvaraju svoje ambasade u Jerusalimu. Amerika je to prekršila 2018. godine, to je ispratila samo Gvatemala, a onda i Srbija kao tek treća država na čitavom svetu - rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je kosovska politika Srbije "zasnovana na apelima da se poštuje međunarodno pravo i Rezolucija 1244", a sada je sama Srbija zgazila međunarodno pravo.


- Kada je reč o Kosovu i Metohiji, to pitanje je jednostavno, mi znamo šta ne sme da se dogodi – neprihvatljiva je bilo kakva vrsta potpisa Srbije kojom bi se uz našu volju otudjio taj deo naše teritorije. Nije nemoguće izvući se iz ove situacije, pogotovo zato što je svetska scena sve heterogenija - rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da se može manevrisati "ako imate dobre namere, elementarno znanje i ako niste motivisani isključivo opstankom na vlasti pa dajete svakome šta god traži samo da vas ne dira".



Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati