Politika

Direktno.rs

25. 08. 2020. 20:50 2

Ubijen na današnji dan: Ovako je govorio Stambolić (AUDIO)

Na današnji dan se navršilo tačno 20 godina od otmice i ubistva nekadašnjeg političkog funkcionera Ivana Stambolića. Za njegovo ubistvo su osuđeni pripadnici državne bezbednosti, dok je na sudu utvrđeno da je njegovu egzekuciju naredio nekadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević.

Stambolić je ubijen mesec dana pre izbora održanih 24. septembra 2000. godine koje je Milošević izgubio i posle kojih je 5. oktobra te godine izgubio vlast.

Stambolić je otet 25. avgusta 2000. godine, a njegovo telo je pronađeno 27. marta 2003. godine. Stambolićevo ubistvo razrešno je posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, čije je ubistvo takođe organizovao Ulemek. Sahranjen je 8. aprila 2003. godine u državne i vojne počasti.

Na godišnjicu njegovog ubistva pojavio se audio snimak Stambolićevog intervjua iz 1999. godine, kada je pričao o političkoj situaciji naše zemlje i tom prilikom nije optuživao druge, već je insistirao da se Jugoslavija snađe u tom vremenu i nađe svoje mesto pod suncem.

- Jedan mali narod, opet umišlja i opet se vraća nekim mitovima, nekim legendama, zabludama, obmanama, iluzijama, lažima, prevarama. A u stvari neće da se shvati šta se dogodilo padom Berlinskog zida. Imali smo ceo jedan vek u kome se bore dva sistema, dve političke filozofije - revolucije i demokratije. Pobedila je ova druga, ovaj se sistem raspao, što se odražava na sve narode, a ovaj koji je opstao nema više konkurencije.

Stambolić je jasno podvukao šta je pad Berlinskog zida i krah jedne filozofije doneo našoj zemlji.

- Nema bipolarnog sveta, ima jedan koji je pobedio i koji je nadvladao, taj sistem je na snazi u Evropi i Americi, pokazao se kao nadmoćniji i sada žele da ga globalizuju. Da li to nama odgovara, da li bismo mi nešto drugačije - to nije stvar slobodnog izbora. Jer, mi smo izolovani od sveta, tumaramo po ćorskokacima, mi moramo tom svetu da se prilagodimo, da u tom novom svetu nađemo mesto i da se vratimo porodici svetskih naroda. Inače, mi doživljavamo zaista veliki poraz - rekao je te 1999. godine Ivan Stambolić, a u opisu ovog govora na Tviteru pisalo je "Pre 20 godina su ubili i bacili u jamu šansu da ova zemlja bude bolja".

Inače, Ivan Stambolić je sahranjen 8. aprila 2003. uz državne i vojne počasti na Topčiderskom groblju u Beogradu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati