Politika

Direktno.rs

09. 09. 2020. 10:54 8

I DALJE SU NA FUNKCIJAMA Pretnje smrću, seksualno uznemiravanje, krivična dela...

Funkcioneri u državnim institucijama predstavljaju i služe narodu i trebalo bi da nose odgovornost za svoja (ne)dela, a njihov mandat da se obnavlja u skladu sa zaslugama. Ovo, ipak, ne važi za Milutina Jeličića Jutku, direktora "Namenske" Radoša Milovanovića, i doskorašnjeg gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, koje ni sva nedela koja se za njihovo službovanje vezuju nisu sprečila da svoju fotelju čuvaju.

Bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću-Jutki  je na konstitutivnoj sednici Skupštine te opštine, potvrđen odbornički mandat, te će ovaj čovek poznat po seksualnom uznemiravanju žena nastaviti da bude predstavnik naroda. 

Milutin Jeličić zvani Jutka, doskorašnji je predsednik opštine Brus, koga je sedam žena optužilo za seksualno uznemiravanje. Uprkos tvrdnjama da je uznemiravao više žena, optužnica protiv Jutke podignuta je samo u slučaju njegove bivše sekretarice Marije Lukić. kojoj je poslao preko 15.000 SMS poruka.

On je zbog "polnog uznemiravanja" bivše saradnice Marije Lukić 10. jula osuđen na tri meseca zatvora, ali presuda još nije postala pravosnažna, te će uprkos ovome Jutka nastaviti da kroji živote stanovnika u Brusu.

Dugogodišnji predsednik opštine Brus ima poduži spisak "dela" koja mu se pripisuju. Sumnja se da je zloupotrebio službeni položaj pri izgradnji kuća oštećenih u klizištima 2006, a tada su se njim na tapetu našla još dva funkcionera, te se navodi da su prisvojili 223.701 evro. Jeličić je tada negirao sve optužbe.

Jeličić se dovodi i u vezu slučajem bespravnog objekta na Pančićevom vrhu. Ministarstvo građevinarstva je protiv njega podnelo krivičnu prijavu u septembru 2018, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu. Sve ovo Jeličića, međutim, nije sprečilo da nastavi da bude na javnoj funkciji.

Ni direktora fabrike "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima Radoša Milovanovića njegova nedela nisu sprečila da ponovo bude postavljen na čelno mesto tog preduzeća, uprkos sudskom procesu koji se vodi protiv njega zbog sumnje da je odgovoran za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti.

Naime, u Osnovnom sudu u Ivanjici u toku je sudski postupak protiv Milovanovića i još dvojice rukovodilaca fabrike zbog sumnje da su izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opasnosti neobezbeđivanjem mera zaštite na radu. Usled ovoga se 14. juna 2017. godine u fabrici dogodila eksplozija baruta u kojoj su poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. 

Milovanović se nalazi na čelu Namenske u Lučanima od 1982. i ovu funkciju očigledno ne planira da napusti, uprkos činjenici da ima 76 godina. Pored nedavnih incidenata, važno je znati da je tokom skoro četiri decenije Milovanovićevog direktorovanja, u Namenskoj stradalo 20 radnika, a 60 zadobilo teške telesne povrede.

Najnovija afera koja se za Milovanovića vezuje jeste da će 150 radnika "MB Namenska" morati na prinudni odmor, a potom i na neplaćeno zbog, nepovoljne ekonomske situacije usled koronavirusa. Za to vreme, prema pisanju loklanih medija, Milovanović ulaže 250 miliona dinara za rekonstrukciju bazena. 

U Subotici dojučerašnji gradonačelnik Laban, poznat javnosti odranije kada je u javnost isplivao audio snimak na kojem se čuje kako preti smrću profesoru Građevinskog fakulteta Vladimiru Polovini, izgleda može da radi šta hoće, i to uz podršku Srpske napredne stranke, čiji je član. 

- Još li te jednom čujem, samleću te kao mleveno meso. Grkljan ću ti iščupati kad ga ščepam, kao moj pitbul ću ti pojesti taj grkljan, pi... jedna smrdljiva. Nemoj da te sad sagorim. Treba betonske cipele da ti dam?

Incident u kojem je izvređan i išamaran profesor Polovina, koji se odigrao u jednom hotelu u Subotici nije bio dovoljan da "lokalni šerif" bude suspendovan i da odgovara pred zakonom, već je potpuno jasno da uživa potpunu podršku stranke, jer se i dalje nalazi na mestu gradonačelnika.

Zakonske posledice po Vučićevog štićenika su izostale - Laban je izbegao suđenje pošto je uplatio 100.000 dinara na ime oportuniteta, a Tužilaštvo je odustalo od daljeg gonjenja.

Ipak, ono što Labana najviše obeležava jeste enormno bogaćenje tokom obavljanja državne funkcije - za sada bez reakcije nadležnih organa. Iako prima platu od 113.000 dinara mesečno,  Laban je vlasnik nepokretne imovine u Srbiji i Crnoj Gori vredne više miliona evra!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati