Politika

[ Izvor: NSPM ]

11. 08. 2020. 09:41 1

"Ovo nije udruženje istomišljenika, potreban nam je što širi front"

- Moje kolege su rekle manje-više sve što je bitno. Ja bih samo skrenuo pažnju na jedan detalj – a verovatno ste to i sami uočili – da smo ovde imali jednu situaciju i atmosferu koja ne nalikuje onim uobičajenim političkim, stranačkim, ili koalicionim objavama, udruživanjima, proglasima i proklamacijama, gde sve pršti od krupnih reči i velikih obećanja. Naprotiv. Ovde ste čuli mnogo skromnih, iskrenih i samokritičkih reči i stavova. I ja mislim da je to dobro. To su dileme koje svako od nas ima i koje, na kraju krajeva, imaju i građani koji nas gledaju i koji treba da nam daju podršku, ako tu podršku budemo zaslužili - kaže politički analitičar, Đorđe Vukadinović, koji je juče pristupio novooformljenoj Udruženoj opoziciji Srbije.

- Ono što je veoma važno u ovom projektu „Udružene opozicije Srbije“, a ja mu pristupam u najboljoj volji i nameri, jeste da ovo nije udruženje jednomišljenika – što ste čak i sada, na ovoj konferenciji mogli videti. Ovo je skup ljudi koji su svesni teškoće situacije u kojoj se kao zemlja i duštvo nalazimo, i žele da učine svešto mogu da tu situaciju promene, ili da doprinesu promeni na bolje - izjavio je Vukadinović.

On navodi da "ovo nije društvo koje se skupilo pa raspodelilo neke imaginarne mandate, kvote i ostalo". Za Vukadinovića je to skup koji se i pre nego što je formiran već „preporučio“ kao meta, odnosno dobio salve kritika i napada sa raznih strana. A možda je i to, prema Vukadinovićevom mišljenju, ako pogledamo katalog onih najglasnijih kritika i kritičara, između ostalog, dokaz da je UOS na dobrom putu.

Vukadinović ističe da se članice UOS razlikuju dosta, ali na kraju krajeva, ako se borimo za demokratizaciju društva (a borimo se i zalažemo), onda ćemo morati da i unutar sebe vežbamo te iste principe ravnopravnosti, dogovora, dijaloga, a što, kao što znamo, nije uvek lako.

- Pristupio sam ovome, jer sam u prethodne četiri godine, nadam se, kao pojedinac pokazao i učinio najviše što može pojedinac da učini unutar te parlamentarne borbe i arene. Verujem da je to ostavilo izvesnog traga, ali sam svestan slabosti i ograničenosti kako mojih, ličnih, individualnih, tako i naših kolektivnih i grupnih snaga. I zato, ne da nam je potrebno ovo udruživanje i ova „Udružena opozicija Srbije“, nego je potrebno da taj savez bude još širi. Da ne bude ekskluzivan, da ne bude neki zatvoren klub za koji trebaju neke specijalne ulaznice i članske karte. Kao što rekoh, ne dele se nikakve privilegije, već se pre svega stavljamo na stub i predstavljamo kao meta za najteže napade sa svih mogućih strana - kaže Vukadinović.

Direktor NSPM ističe da u toj neravnopravnoj borbi UOS ima samo par saveznika, jako važnih saveznika, i na njih će se oslanjati. To su, pre svega, Ustav Republike Srbije, to je istina, to je savest, to je stalna sklonost ka preispitivanju, to je spremnost na žrtvu i svest o tome da neće biti lako i da sloboda neće doći sama od sebe, niti pravednije društvo u Srbiji.

- Toj borbi ćemo doprineti pojedinačno i kolektivno, nadam se, uz pomoć svih vas, kao i svih onih koji nas gledaju - zaključuje Vukadinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati