Politika

[ Izvor: Beta ]

08. 08. 2020. 16:09 1

Lutovac o dijaspori: Podrška borbi za elementarna prava

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da se širom sveta u globalnom protestu okupljaju srpski državljani, koji žele da pruže podršku građanima u Srbiji u borbi za elementarna ljudska prava, za elementarna politička prava, koji se bore za istinu, za to da se institucije vrate građanima i da sve što je uzurpirano od strane vlasti bude vraćeno građanima.

- Oni su danas solidarni i mi bi trebalo da budemo solidarni sa njima - rekao je Lutovac, a saopštila Demokratska stranka.

On je rekao da se nezadovoljstvo opštim stanjem u zemlji, a posebno odnosom i ponašanjem režima Aleksandra Vučića za vreme pandemije, nakon protesta u Srbiji prelilo i na one koji su se iselili u inostranstvo. 

- Svi ti ljudi napustili su Srbiju ne svojom voljom, ne u potrazi za boljom platom, nego su otišli iz Srbije zato što ovde nisu mogli normalno da žive, zato što u Srbiji nisu bili tretirani kao građani, nego kao podanici i oni se, znajući kako je u Srbiji, solidarišu sa nama. Solidarnost je ključna reč u borbi za elementarna prava koja nam pripadaju - izjavio je Lutovac. 

Dodao je da je dijaspora važan deo srpskog drustva i da šalje istu poruku kao i građani koji su protestovali u brojnim gradovima u Srbiji, poruku nezadovoljstva i ogorčenosti stanjem u državi. 

- Prvo su se oglasili studenti iz Francuske, a potom i sadašnji i bivši studenti Univerziteta u Kembridžu. Danas će tu poruku preneti i građani Srbije u Amsterdamu, Briselu, Beču, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Harstadu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslu, Parizu, Pragu, Vankuveru i Torontu, organizujući protest 'Demokratija za Srbiju' - piše u saopštenju. 

Lutovac je rekao da je svako od njih imao svoje razloge da napusti zemlju.

- Ali je Srbija i dalje njihova otadžbina, zemlja u kojoj i dalje žive njihove porodice i prijatelji i sasvim je opravdana njihova zabrinutost za njihove živote i bezbednost, ali i odlučnost da ne dozvole da lažni izbori, bespravno hapšenje mirnih demonstranata i njihovo zatvaranje bez pravičnog suđenja, ponašanje Kriznog štaba, obmana i ugrožavanje građana tokom pandemije postanu 'nova normalnost' u Srbiji - navodi se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati