Politika

Direktno.rs

07. 08. 2020. 14:43 4

"Vlast dogovorila prodaju Sava centra pre krize" (VIDEO)

Tražimo od države da dostavi na osnovu kojih osnovanih sumnji i dokaza oni pretpostavljaju da ove organizacije to rade, inače je to zloupotreba države i ne možete da nekoga na ovaj način istražujete ako nemate ni jedan jedini podatak koji to dokazuje - rekao je danas predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas povodom pokrenutog postupaka Uprave za pranje novca protiv medija, novinara i NVO.

Mnoge od ovih organizacija se finansiraju iz grantova Evropske unije i SAD-a, objašnjava Đilas, i to tako funkcioniše godinama.

- Vučićev režim je optužio EU i SAD da peru novac i finansiraju terorizam, jer 37 nevladinih organizacija kao i pojedinci koji su predmet provere Ministarstva finansija i Uprave za pranje novca svoje projekate finansiraju upravo sredstvima iz EU i Amerike. I ne postoji ni jedan način da se to objasni drugačije. Ako kažete da naš civilni sektor pere pare to znači da peru novac EU i Amerike, ako sumnjate da oni finansiraju terorizam to znači da terorizam finansiraju EU i SAD - dodao je Đilas na live konferenciji.

Ovu proveru pokrenula Uprava za sprečavanje pranja novca, koja čitav projekat borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma sprovodi sa 1,4 miliona sredstava koje je dobila od EU, a kako kaže Đilas, asno je da ova istraga ima za cilj samo da zastraši sve one koji kritikuju ovaj režim i onemogući im da rade svoj posao.

- Ponovo zahtevamo da država saopšti na bazi kojih osnovanih sumnji i dokaza se proveravaju računi NUNS-a, UNS-a, CINS-a, BIRN-a, KRIK-a, CRTE, BIRODIJA, Fonda za humanitarno pravo, Helsinškog odbora za ljudska prava i još 28 nevladinih organizacija, kao i 20 pojedinaca među kojima su Slobodan Georgiev, Biljana Stepanović,Branko Čečen, Vukašin Obradović, Andrej Nosov, kao i da se odmah zaustavi ovaj režimski napad na nevladin sektor koji je izazvao brojne reakcije evropskih i američkih zvaničnika - dodaje Đilas.

Osvrćući se na gostovanje američkog ambasadora u Beogradu Entonija Godfrija na televiziji Hepi, Đilas navodi da je "odlučio je da gostuje ni više ni manje kod gospodina Marića koji širi nacionalnu mržnju".

- Gospodine ambasadore, vi ste bili gost kod čoveka koji je u toj emisiji prozivao i napadao ljude zato što su druge nacionalnosti. Isti taj čovek je napadao i rektorku beogradskog univerziteta. Bili ste u emisiji u kojoj su gostovali osuđeni ratni zločinci, u kojoj niko iz opozicije niko nikad nije bio ni pozvan da gostuje - istakao je Đilas.

Govoreći o stanju privrede trenutno i njenom oporavku nakon epidemije koronavirusa, predsednik resornog odbora za finansije u Stranci slobode i pravde Dušan Nikezić istakao je da su iz SSP-a prvi izašli sa konkretnim merama i da treba ulagati u domaći sektor.

- Mora odmah da se reaguje prema sektorima koji su najviše ugroženi, a to su upravo ugostiteljstvo, hotelijerstvo, saobraćaj, proizvodnja trajnih dobara. Ono što smo mi od početka radili jeste da se daje svima nedovoljno, a da onima kojima je to najpotrebnije ne mogu da obezbede ni zadržavanje zaposlenih ni neki održiv nivo poslovanja - kaže Nikezić.

Novi set mera i pomoć od 18.000 dinara koje je država dala firmama i dalje nije dovoljna da bi se preživelo.

- Građevinarstvo je sektor koji moramo da pokrenemo, i predložili smo da se 200 miliona evra uloži u izgradnju i rekonstrukciju škola, bolnica, domova zdravlja, komunalnu infrastrukturu. To rade naše firme, naši ljudi, naš je materijal - objašnjava Đilas.

Prodaju Sava centra, gde je početna cena 27 miliona evra, iako je procena pre tri godine bila 108 miliona evra, lideri SSP-a ocenili su kao neverovatnu.

- Fenomenalno je što se najvrednija imovina Beograda prodaje usred leta, sa rokom od 2,3 nedelje za tako velike transakcije. To je suprotno svim standardima struke, ne prodaje se najvrednija imovina usred krize i leta - ističe Nikezić.

Komentarišući to da je za Sava centar dato samo 14 dana da se prijavi investitor i da za samo dve nedelje ima plan o ulaganju od 50 miliona, Đilas kaže da je apsolutno nemoguće da to neko ima osim onoga ko je ranije obavešten o prodaji.

- Ko god da se sutra pojavi kao kupac Sava centra ja s punom odgovornošću tvrdim da je to sve dogovoreno ranije i da je sve to uradio u dogovoru da vrhom beogradskih, a možda i državnih vlasti - zaključio je Đilas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati