Politika

Direktno.rs

27. 07. 2020. 14:01 5

"SNS sudije Ustavnog suda da podnesu ostavke ili će biti lustrirani posle smene vlasti"

Predsednik Dveri Boško Obradović ispred Ustavnog suda od te institucije zatražio je da se izjasni o inicijativama za poništavanje izbornog procesa na svim nivoima i podsetio sudije da su dužni da rade svoj posao.

Ustavni sud i dalje ćuti, konstatovao je lider Dveri i istakao da su troje sudija Ustavnog suda članovi vladajuće Srpske napredne stranke, u saopštenju koje prenosimo u celosti.

"Prošlo je tačno sedam dana od kako je Ustavnom sudu Srbije predata inicijativa Srpskog pokreta Dveri za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti izmena Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima u sred izbornog procesa. Ustavni sud i dalje ćuti, nalazi se u samoizolaciji i ne meša se u svoj posao. Ne izjašnjavaju se ni o drugim inicijativama i ustavnim žalbama koje su pored Dveri i Udružene opozicije Srbije samostalno predale i kolege iz Državotvornog pokreta Srbije, Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke. Zašto ćute sudije Ustavnog suda Srbije? Ovo je poslednja prilika da počnu da sude po Ustavu i zakonu, a ne isključivo po nalozima vladajućeg režima, kao što je to slučaj u poslednjih nekoliko godina.

Podsetimo se njihovih imena: Gordana Ajnšpiler Popović, Tatjana Đurkić, dr Dragana Kolarić, Miroslav Nikolić, dr Nataša Plavšić, dr Milan Škulić, Lidija Đukić, Vesna Ilić Prelić, dr Tamaš Korhec, dr Vladan Petrov, dr Jovan Ćirić i dr Tijana Šurlan, na čelu sa predsednikom Ustavnog suda Srbije Snežanom Marković. Na njima je da - pre nego što u narednih sedam dana dođe do konstituisanja lažne Skupštine nastale na lažnim, nedemokratskim i protivustavnim izborima - donesu odluku da su dva pomenuta zakona neustavna i ponište kompletan izborni proces na svim nivoima. U suprotnom, znaćemo da se Ustavni sud Srbije samoukinuo i da više ne postoji.

Od dolaska na vlast pre osam godina SNS je promenila kompletan sastav Ustavnog suda Srbije i na taj način uvela kontrolu u njegov rad. Najmanje troje sudija Ustavnog suda su članovi SNS: Snežana Marković, Dragana Kolarić i Tijana Šurlan.

Snežana Marković, predsednik Ustavnog suda Srbije, pominje se u "Aferi Indeks", vezanoj za uzimanje mita od strane više profesora na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, među kojima se našao i njen suprug advokat Zvonko Marković, a na strani 79 Optužnice se pominje i sama Snežana Marković kao lice koje je urgiralo kod okrivljenog profesora da se studentu upiše ocena bez polaganja. Ona se preporučila aktuelnoj vlasti još kad je kao zamenik republičkog javnog tužioca oslobodila odgovornosti političare na čelu sa Majom Gojković za pljačku ATP Vojvodina.

Tada je na predlog svog zemljaka Tomislava Nikolića bila na 15 različitih funkcija istovremeno sa preko 500.000 dinara mesečnih primanja, a danas kao predsednik USS ima platu od 417.000, dok njene kolege sudije imaju mesečna primanja od 365.000. Dragana Kolarić je supruga Srđana Kolarića, člana Glavnog odbora SNS i predsednika opštine Čukarica, a Tijana Šurlan je bila kandidat SNS za odbornika na lokalnim izborima na Vračaru.

To nije ništa kada se setimo da je 650 razrešenih sudija u kontroverznoj reformi pravosuđa u vreme bivše vlasti uzelo članske knjižice tada opozicione SNS, kao i da nakon povratka na sudijske funkcije nikada nisu pokazali ispisnice iz članstva u sada vladajućoj stranci. Zato danas tražim da pomenuto troje sudija Ustavnog suda Srbije koji su članovi SNS hitno podnesu ostavke, a ostalih 10 sudija počnu da rade svoj posao i dokažu da oni nisu članovi vladajuće stranke. U suprotnom, nema druge nego da svi budu lustrirani nakon političkih promena i smene aktuelne vlasti, kao i da im se doživotno zabrani obavljanje bilo koje javne funkcije.

Na kraju, postavljam pitanje da li je normalno da se Ustavni sud po svim ključnim državnim i društvenim pitanjima u poslednjih nekoliko godina proglasio nenadležnim: od antiustavnih tzv. Briselskih sporazuma, preko zakona o smanjenju penzija i leks specijalisa o "Beogradu na vodi", do antiustavnog uvođenja vanrednog stanja i sada nezauzimanja stava o nedemokratskim i protivustavnim izborima?

Ko zapravo vrši pritisak na sudije i tužice u Srbiji? Sigurno ne ja kao opozicioni političar koji ne može da se pojavi niti na jednom velikom mediju u Srbiji, već vlast koja ih ucenjuje funkcijom na koju su postavljeni od strane vladajućeg režima. Sudije i tužioci u Srbiji bi morali da budu svesni da će i oni morati krivično da odgovaraju za kršenje Ustava i zakona, i da ih čeka lustracija od koje ne mogu pobeći. Mnogi od njih sada misle da će ova vlast trajati večito i da će se provući do penzije sa slugeranjskim odnosom prema izvršnoj vlasti, ali treba da znaju da političke promene dolaze mnogo brže nego što oni misle i da se polako spremaju za lustraciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati