Politika

Velimir Perović

23. 07. 2020. 20:03 12

Marko Jakšić za Direktno: Apsurdno je da patrijarh podržava Vučića

Nažalost, patrijarh Irinej daje blanko podršku Aleksandru Vučiću, a svi znamo da je Vučić spreman da se odrekne Kosova i Metohije. Apsurdno je da srpski patrijarh koji govori da je Kosovo i Metohija Srbija, istovremeno podržava osobu koja gura Kosovo od Srbije - kaže u intervjuu za Direktno.rs dr Marko Jakšić, bivši poslanik i član Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Jakšić živi na severu Kosova i kaže da su tamošnji Srbi veoma zabrinuti zbog tajanstvenih pregovora u Briselu, čiji ishod za njih može biti poguban. On naglašava da Vučiću niko nije dao mandat da odlučuje o statusu Kosova i Metohije. 

Da li znate o čemu će se u četvrtak pregovarati u Briselu o Kosovu? Predsednik tzv. kosovske vlade Abdulah Hoti je najavio pripremu “konačnog sporazuma između dve zemlje”.

- Ono što smo čuli od predsednika Srbije jeste da će se pregovori voditi pre svega o tehničkim pitanjima, pa o ekonomskim pitanjima, međutim odjednom čujemo da će se voditi statusni pregovori. Nažalost to nije prvi put da nas je predsednik Srbije slagao. Najbolje se završava u mraku, kad niko ništa ne zna i kad niko ništa nije čuo, i onda imamo logiku svršenog čina. Pretpostavljam da će Vučić da kaže da je predaja Kosova bio jedini način da sačuva Srbiju. Nema sumnje da je predsednik obećao Evropskoj uniji da će da reši pitanje Kosova i Metohije tako što će pokrajini priznati status države.

Kako tumačite to što za razliku od kosovske, javnost u Srbiji nije upućena u briselske pregovore.

- Mislim da je to nešto što je veoma nepovoljno za srpsku stranu imajući u vidu da javnost u Srbiji ne zna niti je upućena o čemu se progovara. Šta znači taj sveobuhvatni sporazum? Da li to udaljava Kosovo i Metohiju od Srbije? Da li su to dve posebne države? Javnost ne zna ni gde ni kada su se dogovarala pravila o Kosovu i Metohiji. Mnogo je nepoznanica i nama ovakav status pregovora ne ide u prilog. 

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić je rekao da će nam deca ponovo ginuti ako se ne dogovorimo s Prištinom.

- To je notorna politička glupost. Ne znam ko preti Srbiji da mora da ratuje. Sve su to stvari koje nemaju blage veze s mozgom. Jedino što građani Srbije očekuju jeste da se ništa ne potpiše. Nije kucnuo odlučujući čas da Kosovo mora da se preda. To je pre svega u očima Aleksandra Vučića, a to što priča Marko Đurić je glupost.

Da li su kosovski Srbi zabrinuti zbog briselskih pregovora?

- Srbi sa Kosova i Metohije nisu informisani, nemaju tačne podatke, mnogo toga se krije od nas. Toliko se krije da moramo da budemo zabrinuti, jer ne znamo šta se dešava. Srbi sa Kosova nisu znali ni da će Aleksandar Vučić i Ivica Dačić da potpišu Briselski sporazum 2012. godine. Srbi jednostavno ne znaju šta je predsednik Srbije naumio, što nagoveštava da je odlučio da se odrekne Kosova. 

Ipak, Srpska lista daje bezrezervnu podršku Aleksandru Vučiću kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

- Srpska lista na Kosovu je zapravo Srpska napredna stranka. To je deo Srba koji su u kolaboraciji s albanskim separatistima. Taj deo Srba faktički legitimiše kosovsku vlast i kosovsku vladu. Oni se nikada ni za šta nisu pitali, faktički nemaju svoje mišljenje. Oni za svoje mišljenje idu kod predsednika Srbije, tako da Srpska lista kao poslanička grupa ili kao parlamentarna stranka ne postoji. Postoji samo Aleksandar Vučić.

Na proteklim izborima lista „Aleksandar Vučić – za našu decu“ je dobila veliki broj glasova na Kosovu i Metohiji.

- Što se tiče te podrške koju on navodno ima na Kosovu, mogu slobodno da kažem da je falsifikovana. Broj Srba koji je izlazio na izbore uvek je bio 32-36 hiljada birača. Sada je saopšteno da je na izbore izašlo 62 hiljade Srba, što znači da je sve falsifikovano. Primera radi, u Zubinom Potoku ima pet hiljada birača i zamislite prema zvaničnim podacima svih pet hiljada je izašlo na izbore, što nema blage veze. 

Vi sumnjate u Vučićeve namere, ali on ima podršku i Njegove svetosti patrijarha SPC Irineja.

- Nažalost, patrijarh daje blanko podršku Aleksandru Vučiću, a svi znamo da je Vučić spreman da se odrekne Kosova i Metohije. Setimo se da je Aleksandar Vučić primorao srpske sudije da polažu sudsku zakletvu pred samoproglašenom državom Kosovo i ratnim zločincem Hašimom Tačijem, što samo po sebi govori da je to čovek koji radi protiv državnih i nacionalnih interesa Republike Srbije. Apsurdno je da srpski patrijarh koji govori da je Kosovo i Metohija Srbija, istovremeno podržava osobu koja gura Kosovo i Metohiju od Srbije.

Kako će Srbi na Kosovu reagovati ako Vučić prizna nezavisnost Kosova?

- Mislim da će najveći broj Srba da napusti ove prostore, jer niko ne želi da živi u državi koja je nastala na temeljima etničkog čišćenja i zločina, i na progonu 200.000 Srba. To je jedna strana medalje, druga strana medalje je ta da Srbija kao država i Srbi kao narod ne bi mogli da taj gubitak da prebole. Bez Kosova Srbija i Srbi nemaju budućnost. Šta će da govore svojim potomcima? Da su nam preci Kosovo oslobodili od Turaka, a da ga je Vučić na tacni dao onima koji su nas ubijali i proterivali? Kosovo je centar srpske duhovnosti, srpske državnosti, srpske pismenosti i ako se svega toga odreknemo siguran sam da Srbija neće imati perspektivu. 

Kakva će biti sudbina pravoslavnih hramova?

- Ono što Aleksandar Vučić govori da će srednjevekovni manastiri SPC imati eksterijatorni status je jedna velika glupost. Ako se Srbija odrekne južne pokrajine, nema sumnje da će Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica, Ljeviška, Devič... kad tad otići pod jurisdikciju neke nove kosovske, da ne kažem albanske, pravoslavne crkve. Tako ćemo sebi preseći korene na kojima smo nastali.

Da li imate utisak da u Beogradu nema dovoljno interesovanja za situaciju na Kosovu i Metohiji?

- Ono što može da nas raduje je da je omladina na poslednjim protestima pokazala da im je stalo do Kosova. Kad su u pitanju intelektualci, pre svega oni kojima su do juče usta bila puna Srbije, srpstva i Kosova, pokazalo se da su srbovali dok nisu ostvarili lične i materijalne interese. Sad su jednostavno zažmurili, ne čuje im se ni glas. Imate čitavu plejadu onih koji su se do juče busali u grudi, a danas ih nema, kao što su politički analitičar Dragomir Anđelković, istoričar Branko Radun, Milorad Vučelić... Zaboravili su na temelje srpske državnosti i zbog ličnih interesa jednostvno žmure nad predajom Kosova i Metohije. 

I mnogi političari su promenili stavove o Kosovu. Neki su se čak zalagali da Srbija podeli Kosovo s Albanijom.

- Da, tu je posebno nečasna uloga Ivice Dačića. On sebe predstavlja kao ruskog čoveka, a Ruska federacija se zalaže za status Kosova u okviru Rezolucije 1244. Ono što Srbe raduje jeste da dok je Ruske federacije Kosovo nikada neće postati međunarodno priznata država. Uloga Ivice Dačića je već duže vreme problematična. Za vreme Miloševića je opoziciju nazivao NATO plaćenicima i izdajnicima, pa je posle toga 2009. godine kad je ušao u vlast s Borisom Tadićem postao najevropljanin, pa je onda krenuo u izmenu Ustava da otcepi Kosovo i Metohiju ne shvatajući da se Kosovo najbolje brani ako se država drži Ustava i Rezolucije 1244.

Da li je moguće da je Rusiji više stalo do Kosova nego vlastima u Beogradu?

- Danas Rusi brane Srbiju od predsednika koji hoće da je proda. Aleksandar Vučić je jedini diktator u istoriji sveta koji radi na teritorijalnom smanjenju sopstvene države – zaključio je dr Jakšić za Direktno.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati