Politika

Branko Miljuš

09. 07. 2020. 10:08 0

LIČNI STAV Branko Miljuš: Vučićev kosovski tango

Vučić će narednih nekoliko dana provesti u svom privatnom bermudskom trouglu na relaciji Pariz, Berlin, Brisel u koji su ga priveli da bi nastavio pregovore o Kosovu. Na žalost svi građani Srbije su zatvorenici tog spoljno-političkog tumaranja hibridnog režima koji su međunarodni akteri avansno amnestirali od odgovornosti za urušavanje demokratije, uništavanje institucija, endemsku korupciju i permanentnu regresiju ljudskih prava u zamenu za konačno rešenje statusa Kosova i Metohije.

Vučić u tom, osam godina starom putujućem cirkus, ovaj put nastupa sa hipotekom lažnih izbora održanih u vreme pandemije koji su doveli do eksplozije korona virusa, smrti ljudi i sloma zdravstvenog sistema u nekim delovima Srbije.

Sve to dovelo je do ozbiljnog nezadovoljstva naroda i protesta na koje je policija brutalno reagovala i te slike je videla cela Evropa. Ako tome dodamo i potpis Srbije na deklaraciju koju je predložila Belorusija a kojom se flagrantno kršenje ljudskih i manjinskih prava Ujgura definiše kao borba protiv terorizma bez problema možemo da zamislimo situaciju u kojoj će ovaj put stvarno Vučić ostati bez večere u Briselu.

Ovu deklaraciju nije potpisala ni jedna zemlja koja ima pretenzije da postane članica EU a francuski poslanik u Evropskom parlementu Rafael Gluskam je listu zemalja koje su potpisale pomenutu deklaraciju nazvao „listom srama“. Potpis na ovu deklaraciju potvrda je politike približavanja Srbije Kini koji je režim započeo u toku pandemije kada je plasirao tezu da je evropska solidarnost mrtva a da je spas od zaraze došao iz Kine.

Na ovu promenu spoljnopolitičkih prioriteta u toku vanrednog stanja su upozoravali evroparlamentarci, opozicija koja je bojkotovala izbore kao i intelektualci u Srbiji, Evropi i SAD. Podsećam da su samo neke od mera kineskih vlasti prema manjinskoj zajednici čiji pripadnici se u deklaraciji koji je Vučić podržao, proglašavaju za teroriste jesu masovno primoravanje Ujgurkinja na sterilizaciju i abortuse kao i stotine hiljada pripadnika ovog turkijskog naroda, muslimanske veroispovesti u radnim logorima gde su na „prevaspitavanju“.

Sa druge strane Evropa, koja se nametnula kao glavni medijator u pregovorima nakon što je diplomatskim blickrikom preuzela primat od SAD, ubrzanjem čitavog ovog proces šalje Vučiću poruku da nema više vremena za odugovlačenje, da ih ne interesuju rezultati izbora koje je opozicija bojkotovala i da je vreme da ispuni obećanja na kojima je i došao na vlast. Ova nova realnost unapred je determinisala nivo Vučićeve političke impotencije da pregovara o bilo čemu.

Ovo je dakle okvir u kome će se pregovarati ali ostaje pitanje šta je Vučićeva platforma za te pregovore. Naime, Srbija već osam godina nema zvaničnu platformu i niko ne zna na bazi kojih ovlašćenja i na bazi kog dokumenta pregovaraju Đurić, Dačić i Vučić. Plan bivšeg predsednika Tome Nikolića se naime izgubio na putu od predsedništva do Narodne Skupštine a Vučić nikada nije ni imao plan već je mesecima zaluđivao javnost čuvenim unutrašnjim dijalogom koji nije doneo ništa.

Međutim danas je potpuno jasno da je za sve to vreme Vučić zajedno sa Tačijem gurao ideju o podeli Kosova i Metohije. Tu činjenicu potvrdio je i Džon Bolton, bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost koji je lidera kosovskih albanaca i predsednika Srbije označio kao inicijatore ideje o razmeni teritorija sa kojom je ovaj dvojac izašao još 2018 godine. Za tu svoju egzibiciju oko koje nije konsultovao nikog u Srbiji razumevanje i podršku je dobio od onih koji su svoju politiku bazirali na izgradnji zidova između država i naroda. Nije ni čudo što se Šešeljev šegrt oduševio sa tim konceptom koji ga je podsetio na sopstvenu ružnu prošlost kada je bulaznio o granici na pravcu Ogulin, Karlobag, Virovitica nakon čega je priznao da mu je trebalo skoro dve decenije da shvati šta je značio pad berlinskog zida.

A šta zapravo u vremenu integracija kao globalnog političkog fenomena znači ideja podele jedne regije u Evropi na kojoj žive dva naroda koji misle da im taj prostor pripada. Jednostavno, to znači da oni koji to predlažu ništa ne rezumeju. Ne razumeju da je podela samo trauma za neke buduće mladiće koji bi gledali svoje uplakane majke kako ljube kućne pragove i u čije sećanje bi se urezao osećaj nepravde zbog toga što im je neko oteo grobove, kuće, sećanja. Njihovo odrastanje uz bake i deke zagledane u fotografije zavičaja bilo bi kolektivna trauma, embrion buduće mržnje i potencijal za budući konflikt koji danom podele postaje izvestan.

Umesto koncepta podele koji je u svojoj suštini zamrznuti konflikt jedini način da svojoj deci u nasleđe ostavimo mir jeste koncept pomirenja i saradnje među narodima na zapadnom balkanu koji su predugo zatvoreni u nacionalne torove od kojih koristi imaju samo krininalizovani režimi koji strahom i mrakom čuvaju sistem koji njima i njihovoj deci garantuje privilegije a ostatku Balkana bedu ili iseljeničku vizu. Samo svest da na Zapadnom Balkanu nikom neće biti bolje dok nam svima ne bude bolje je garancija normalnog života. Taj život ne mogu i neće doneti lažne stabilokrate koje u svom CV imaju ili zločine ili huškanje na zločine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati