Politika

Direktno.rs

08. 07. 2020. 14:58 27

Vučić o prebijanju u parku: Sedeli su na klupi i napali policiju

Imajući u vidu težinu situacije, da više nemamo mesta u bolnici, otvaramo nove bolnice i nećemo imati ništa sem kovid bolnica, bio sam u pravu za zabranu kretanja, a Ana i Lončar će verovatno doneti odluku da se mere pooštre, ali da ne bude policijskog časa. Najbolje bi bilo da se uvede zabrana kretanja jer bi to bio najbolji korak ka ozdravljenju, ali poštujem njihove stavove. Policija je sinoć morala da reaguje. Lica koja su sedela na klupi i dobila batine, napadala su policiju. Svako ko napada policiju, uvek će da odgovara - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u još jednom obraćanju za manje od 24 sata.

- Sinoć u Beogradu smo bili svedoci najbrutalnijeg nasilja poslednjih godina, ali i političkog. Srbija je poštovala slobodu okupljanja, drugačijeg mišljenja, nikada to ugrozila pravo svojim građanima. Iako su politčko okupljanje i brutalno političko nasilje pravdali koronom, bili smo svedoci agresivnog političkog protesta, protivzakonitog, neprijavljenog... Dogodilo se to da su lica desničarske orijentacije. Ekstremisti uglavnom desničarskih i kako sebe sami nazivaju profašističkih organizacija napali su Narodnu skupštinu, ušli u nju, što predstavlja najmanje dva krivična dela. Više sati brutalno  napadali policiju, vređali, kamenovali, tukli i udarali... Policija se ponašala dostojanstveno, trpela pritiske i odgovorila tek kada su lica zauzela hol Narodne skupštine, oštetivši vrata i ostale predmete - rekao je Vučić i dodao:

- Bilo je upliva i stranih službi, ali to će domaće službe morati da se pozabave time. Policija u skladu sa zakonom povratila kontrolu i rasturila one koji su bili nasilni. Pristojnima je bilo dovoljno da vide kako su se odnosila ova lica i napadala policajce i nisu hteli da učestvuju o tome. Uništeno je i zapaljeno 5 automobila, povređeno je 43 policajca, jedan ima frakturu lobanje. Jedan je i uboden nožem. Nikog nisu napali. Nisu se ljudi šetali po promenadi, pa je policija ušla da tuče.

Vučić je rekao da je policija prvi put posle osam godina "iznuđeno reaagovala".

- Koristili su i praćke i noževe i Molotovljeve koktele, zato je policija morala da reaguje. Nisu govorili o koroni, već o migrantima, 5G mreži, zemlji kao ravnoj ploči... Nije prvi put da prave incidente, samo je stepen agresivnosti bio mnogo veći. Ja razumem političke frustracije onih koji nisu ušli u parlament i koji svaku nesreću zemlje doživljavaju kao svoju sreću. Na sve to imate pravo. Samo nemate pravo da ugrožavate živote policajaca. Nikom ne dozvoljavamo da uništi mir u Srbiji. Nikom iznutra, niti spolja. To je poruka onima spolja koji misle da ne znamo sa koliko su prstiju bili upleteni.

Imao je poruku i za čoveka čiji je otac preminuo jer nije bilo respiratora u zemunskoj bolnici.

- Reč je o notonoj laži. Lekari su radili sve što treba da urade, borili se koliko su mogli. Zemunska bolnica je treća po broju respiratora. Postoje protokoli o lečenju i sve je ispoštovano. Reč je o licu vrlo loše prošlosti, osuđivanom i za prekršaje, krivična dela i ostale stvari. O drugom licu na koje su se pozivali, čovek je Slobda Robija, koji se lažno predstavlja kao poljoprivrednik iz Pazove. Dobro znamo sa kim imamo posla. Nemojte da od njih pravite junake. Oni koji stavljaju prste u usta profesorima, nemojte da predstavljate kao junake.

Pozvao je ljude da ne izlaze na demonstracije.

- Ne zato što se plašim. Odložiću put u Pariz, ići ću sutra, samo da bih pokazao da se ne plašim. Molim ljude da ne izlaze da ne bi dolazilo do daljig zaražavanja. Danas nam je drugi najveći dan po broju zaraženih. Imamo 357 preminulih i 11 preminulih.

"Pooštravanje mera, bez policijskog časa"

Rekao je da će biti pooštravanja mera za Beograd.

- Imajući u vidu težinu situacije, mi više nemamo mesta u bolnici, otvaramo nove bolnice i nećemo imati ništa sem kovid bolnica, bio sam u pravu, a Ana i Lončar misle isto, tako da će verovatno doneti odluku da se mere pooštre, ali da ne bude policijskog časa. Najbolje bi bilo da se uvede zabrana kretanja jer bi to bio najbolji korak ka ozdravljenju, ali poštujem njihove stavove. Doneće mere, da li će to biti skraćivanje rada klubova, uvođenje novih mera, videćemo. Rekao sam da ću da poštujem mišljenje struke i prihvatio sam. Za mene bi bilo sramota da pod pritiskom batinaša odstupim od svojih reči i svog mišljenja. Ne odlučujem ja, ne mogu sam da uvedem vanredno stanje.

Rekao je da ne razume logiku da "politički talog" bude nekom idol, kao i reakcija iz inostranstva koji su podržavali sinoćnje demonstracije.

- U svim zemljama Evrope policija je 100 puta oštrije reagovala, ovde je trpela, čekala, da bi odgovorila tek kada su počele kamenice i ulaženje u Skupštinu. Podržavaju one najgore, koji se ne libe da kažu da su čak i Hitlerovi simpatizeri. I njih će da podrže samo da bi napakostili Vučiću i Srbiji. Čuveni levičar Florijan Biber hvali Srđana Noga i neke druge.

Na policijsku brualnost i napada na momke koji su mirno sedeli u parku i pili piće, Vučić je rekao da su oni njih pre toga "tri sata napadali".

- Policija je bila napadana sve vreme i morala je da reaguje. Lica koja su sedela na klupi, napadala su policiju. Svako ko napada policiju, uvek će da odgovara. Ti policajci su tri sata bili napadani i gađani.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati