Politika

[ Izvor: Beta ]

06. 07. 2020. 12:29 14

Samit Srbija - Kosovo, u nedelju sastanak Vučić - Hoti

Premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u nedelju 12. jula u Briselu, najavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano uz napomenu da je to nastavak dijaloga na visokom nivou uz posredovanje EU i prvi sastanak od novembra 2018.

Domaćin sastanka je visoki predstavnik EU Žozep Borel, a posrednik u pregovorima specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, rekao je Stano.

Na sastanku će, dodao je, biti obnovljena rasprava i rad na postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova po svim otvorenim pitanjima.

Nastavak dijaloga zakazan je dva dana posle virtuelnog samita kojem su u petak 10. jula  domaćini francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Predsedništvo Francuske prethodno je danas saopštilo da se virtuelni samit o odnosima Srbije i Kosova održava u petak, pod pokroviteljstvom Francuske, Nemačke i Evropske unije sa ciljem da "ponovo pokrene  dijalog" dve strane i "olakša rešenje razlika".

Na samitu treba da učestvuju predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.


Odgovarajući na pitanja novinara Stano je danas rekao da nije slučajno što se dijalog Beograda i Prištine obnavlja dva dana posle virtuelnog francusko-nemačkog smaita već je to "logičan sled događaja".

"Sve što činimo kao EU i kao zemlje članice činiće se sa zajedničkim ciljem da se pokrene dijalog. Nije koincidencija što se dijalog nastavlja u nedelju, posle virutuelnog samita sa liderima Francuske, Nemačke i EU", rekao je.

On je dodao da su u pitanju "komplemnetarni događaji, deo procesa koji pokazuje podršku EU i njenu želju da  olakša taj proces".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati