Politika

Nebojša Vukanović

15. 11. 2020. 21:55 0

LIČNI STAV Nebojša Vukanović: Kod Vučića nema demokratije

Farsa zvana parlamentarni izbori u Srbiji je okončana, a uz podršku Evrope i velikih sila napravljen je veliki iskorak ka povratku Srbije ne samo u jednopartijski sistem, već u potpuno jednoumlje. Iako sam očekivao da će u režiranoj predstavi osvojiti preko 70%, SNS i Vučić dobacili su do "svega" 63%, a samo tri stranke, dve iz vlasti i jedna formalno opoziciona, osim manjinskih, uspele su da prebace sniženi izborni prag od 3%.

Verujem da će Šapić dobiti ponudu i prihvatiti da uđe u vlast i novu Vladu pa će Skupština Srbije ostati bez opozicije. Ma koliko se trudili da ulepšaju sliku sumorne stvarnosti, prikažu domaćoj i svetskoj javnosti da je legitimna i izraz volje građana, Narodna skupština Srbije sa 95% poslanika iz vlasti, sa tendencijom da ih bude svih 100%, svima je jasno da parlamentarni izbori mnogo više liče na komunističke ćorave kutije iz 1945. godine nego na slobodni, fer i demokratski izbori proces. A zapad ko zapad, samo ćuti i gleda...

U svakom zlu ima nešto dobro, pa ako je nešto dobro u svom ovom političkom galimatijasu to je činjenica da napokon sa političke scene odlaze Šešelj, Čeda, Čanak i ostali klovnovi i igračke u rukama Službe, koje su godinama kontaminirale, ne samo političku scenu, već celokupan javni prostor, glumeći uloge koje su dobili, neko građanskog političara i separatistu, neko evropejca a neko ultra-desničara.

Tužno je bilo sinoć gledati Marka Đurića, Sinišu Malog, Anu Brnabić, Maju Gojković, ili Crnu Udovicu, suprugu Olivera Ivanovića, kako poltronski aplauzima i skandiranjem Srbiji prekidaju obraćanje Aleksandra Vučića, koji i dalje, kao nekrunisani kralj manipulacije, i dalje vešto manipuliše brojkama i par stotina građana koji su glasali na glasačkim mestima u Republici Srpskoj predstavlja kao ogromnu podršku od 90%. Jednoumlje nije dobro ni za jedno društvo, a posebno ne za razorana društva na Balkanu u kojima ne postoje snažne institucije koje će postavljati barijere, štiti interese zajednice, naroda i društva.

Činjenica da Vučić odlučio da u prvu posetu posle izbora putuje u Vašington, jasno je ko je čiji igrač, ko ima kakva očekivanja i zadatke. Zapad se pravi slijep i ne primjećuje korupciju, afere, progon neistomišljenika, zarobljeno pravosuđe, cenzuru i strogu kontrolu medija i televizija sa nacionalnom frekvencijom, zloupotrebu institucija, kršenje ljudskih i građanskih prava i osnovnih demokratskih principa.

Zapad očekuje da Vučić uskoro de fakto prizna nezavisnost Kosova potpisujući "Pravno obavezujući sporazum" i omogući ulazak i fotelju Kosovu u Ujedinjenim nacijama, te dodatno približi Srbiju NATO paktu. Vučić radi posao i ispunjava obaveze, zato dobija podršku, kredite, gleda mu se kroz prste i toleriše mnogo toga, pa i farsa zvana parlamentarni izbori i jednoumni uniformisani parlament po mjeri jednog čoveka.

Ne bih zvučao kao pesimista, ali bojim se da se Srbiji i Srbima me piše dobro sve dok slede slepe bože, ponižavajući i stavljajući po strani intelektualce i institucije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati