Politika

[ Izvor: Danas/BIRODI ]

29. 05. 2020. 14:52 2

RTS za mesec i po kritikovao Vučića 13 sekundi!

Prema monitoringu BIRODI-ja, za mesec i po dana, koliko je trajalo vanredno stanje uvedeno zbog pandemije koronavirusa, u informativnim emisijama RTS-a Aleksandar Vučić pomenut je u negativnom kontekstu jedan jedini put, u prilogu trajanja čitavih 13 sekundi, odnosno 0,2 odsto od ukupnog vremena u kom se o njemu govorilo.

- Radi se o prilogu gde je ministar zdravlja Crne Gore 13 sekundi kritički govorio o postupanju predsednika Srbije u kontekstu nabavke respiratora. To znači da na javnom medijskom servisu da kritikuje Vučića ima pravo samo crnogorski funkcioner, dok opozicija iz Srbije to pravo nema - kaže sociolog Zoran Gavrilović, istraživač BIRODI-ja.

On dodaje da je monitoring pokazao izražen fenomen da tokom vanrednog stanja na RTS-u opozicije gotovo da i nije bilo, u prilog čemu govore podaci da su u tom periodu, primera radi, Čedomir Jovanović i pokret "1 od 5 miliona" bili zastupljeni sa po dve sekunde, odnosno "neko ih je samo pomenuo".

Osim upečatljive funkcionerske kampanje, gde je predsednik Srbije gotovo jedini akter stranke na vlasti zastupljen u medijima, nadzor informativnog programa na televizijama sa nacionalnim frekvencijama i N1, koji je sproveden od 15. maja do 30. aprila, zabeležio je i trend da na većini prorežimski nastrojenih privatnih televizija gotovo nema neutralnih sadržaja, odnosno, analitičkih, objektivnih emisija i sučeljavanja, već dominiraju isključivo reklamni, pohvalni, propagandni, PR materijali, kada su u pitanju nosioci aktuelne vlasti.

Sa druge strane, stranke i lideri opozicije, čak i one koja bojkotuje izlazak na izbore, predstavljeni su većinom u negativnom kontekstu, dok se pojedini opozicioni akteri nisu pojavili ni jedan jedini put u bilo kom segmentu informativnog programa na nacionalnim talasima.

To pokazuje, zaključuju iz BIRODI-ja, da je vladajuća SNS vodila intenzivnu kampanju samopromocije i pre otpočinjanja zvanične izborne trke, dok se sa političkim protivnicima svake vrste medijski obračunavala etiketiranjem, napadima i beskrupuloznom negativnom kampanjom preko bliskih medija sa nacionalnom pokrivenošću.

Tako se Vučić, od ukupno nešto manje od dva i po sata na javnom medijskom servisu, u pozitivnom kontekstu pominjan u više od 45 minuta, odnosno skoro trećini televizijskih priloga. Neutralni izveštaji zauzeli su 68 procenata ukupnog vremena, odnosno malo više od sat i po vremena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati