Politika

Direktno.rs

29. 05. 2020. 15:16 1

SUKOB ZBOG IZBORA "Vučić i Milo politički parnjaci"

Crna Gora otvoriće 1. juna granice za mnoge zemlje koje navodno ispunjavaju epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje, ali ne i za Srbiju. Ovaj potez Crnogoraca jedan deo srpske javnosti vidi kao političku netrpeljivost i jedne i druge strane, dok drugi misli da je po sredi zajednička predstava u režiji Vučića i Đukanovića.

Sa jedne strane svakodnevno slušamo kako će u Crnu Goru od 1. juna moći da uđu građani Nemačke, Austrije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali ne i Srbije, a sa druge strane ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević ubeđuje građane Srbije da čvrsto veruje da će problem koji je nastao otvaranjem granice između ove dve zemlje biti rešen u narednih 10 dana.

 

Postavlja se pitanje, šta to zna crnogorski ambasador što ne zna srpska javnost, odnosno što može samo da pretpostavi? Da li je u pitanju zajednička igra dva predsednika ili se radi o politizovanom inaćenju?

Dramski pisac i potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević ima zanimljiv pogled na ovu situaciju.

- Vučiću, Milo, pa vi ste vršnjaci, prijatelji, braća, poslovni partneri, politički parnjaci i istomišljenici, Evropejci bez mrlja u prošlosti, bez krivudanja i preokreta, nacionalističkih fleka u biografijama, ne dozvolite da barabe zabadaju trn u bratsku nogu.Takva rana posle dugo krvari - napisao je Kovačević na svom Tviteru. 

Politički analitičar Zoran Stojiljković kaže da je ovo uobičajna situacija u predizbornom okviru kada strane proračunaju da bi im neka vrsta zaoštravanja i igranja na kartu međusobnih odnosa mogla doneti neki poen.  

- Dok god se procenjuje da je to isplativa karta, na nju se igralo. Te tenzije rastu u vreme izbornih kampanja i posle, po pravilu padaju. To ne znači da su problemi i sukobi izmišljeni, ali znači da su u igri interesi onih koji vrše vlast u tim zemljama - rekao je Stojiljković.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević za Direktno.rs kaže da u ovom konkretnom slučaju ne misli da je po sredi direktni dil između Vučića i Đukanovića, ali svi potezi od 2016. govore u prilog da kada dođe do izbora i Vučić i Đukanovć čine sve da jedan drugom pomognu.

- Po pravilu, reč je o tome da se iz štaba Đukanovića vodi klasična antisrpska kampanja, kao što se iz štaba Vučića, pred svake izbore, bilo ovde ili tamo, može videti da je on za tri oktave veći Srbin, i da vodi jednu vrstu anticrnogorske kampanje. To je nesporno. Ono što je paradoksalno je takođe činjenica da su komandanti propagandnog štaba Đukanovića u Podgorici i Vučića u Srbiji isti ljudi, koji vode jednu užasnu antisrpsku kampanju u Crnoj Gori i jednu užasnu anticrnogorsku kampanju u Srbiji - smatra Milivojević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati