Politika

M. Radović

29. 05. 2020. 18:07 3

Dejan Nikolić: DS uz građane, bojkot lažnih izbora!

Potpredsednik Demokratske stranke Dejan Nikolić odgovarao je u našoj stalnoj rubrici "Pet pitanja direktno". Sa Nikolićem smo pričali o trenutnim dešavanjima u Demokratskoj stranci, izborima, bojkotu, političkoj situaciji u Srbiji, slobodi medija, demokratiji...

1. Demokratska stranka bojkotuje izbore, kao i sve stranke koje čine Savez za Srbiju. U poslednje vreme dešavaju se razne opstrukcije i puno nepovoljnih okolnosti unutar stranke, a često se pominju i dve struje, jedna hoće na izbore, druga neće. Šta tačno stoji iza toga?

- U DS-u postoji ogromna većina koja je za bojkot i manjina koja je za izlazak na izbore. Bojkot izbora od strane Demokratske stranke očigledno ne odgovara režimu u pokušaju da izbore predstavi legitimnim. Zato mediji naklonjeni vlastima ogroman prostor posvećuju temi sukoba u stranci. Ono što vam mogu garantovati jeste da će Demokratska stranka poštovati javno datu reč i ostati uz građane u bojkotu lažnih izbora - kaže Nikolić za naš portal. 

2. Šta će bojkot doneti, a šta izbori? Šta će biti posle izbora i koji je tačan plan bojkota?

- Demokratska stranka sutra ulazi u bojkot kampanju. To ne znači da nećemo učestvovati u zajedničkoj kampanji opozicije, naprotiv. Mišljenja smo da aktivnosti moraju jako da se ubrzaju, da nemamo vremena na pretek. Zbog toga pozivamo i sve naše partnere da budemo aktivniji u bojkot kampanji, ignorišući sve nepovoljne okolnosti. Ovo su najizvesniji izbori u poslednje dve decenije. Sve se unapred zna. Jedino može biti neizvesno da li će oni koji učestvuju kao opozicija skupiti potpise i preći 3 osto. Kada se to uzme u obzir ovi izbori će zapravo biti samo zanimljivi posmatrajući opoziciju, tako da se mogu nazvati izbori za opoziciju. Mi tvrdimo da se autokratski režim ne može ugroziti na način na koji to čine akteri izbora. SNS može pobediti jedino kredibilna politička ponuda i organizacija koja je u stanju da okupi širok front saveznika. Opozicija se nakon izbora mora konsolidovati, a Demokratska stranka će dati lični primer. 

3. Kako vidite trenutnu političku situaciju u Srbiji?

- Trenutna politicka situacija u Srbiji je neodrživa. Društvo je u potpuno haotičnom stanju. Podeljeno i na ivici razuma. Međutim, postoji i očigledna potreba za drugačijom artikulacijom političkih potreba građana. To znači da je nužna reforma opozicije, koja  se upravo odigrava. Prvi nivo selekcije jeste, po mom uverenju, odnos prema bojkotu, a nakon toga spremnost da se zaista reformišete  i promenite pristup bavljenju politikom - vodeći se isključivo javnim interesom. Reforma opozicije je izuzetno bitna za čitavo društvo, jer ako ne bude kvalitetne ponude od strane suprotne od vlasti, nezadovoljstvo građana može biti ispoljeno na opasnije načine po sve nas. 

4. Sloboda medija i demokratija su često, posebno u poslednje vreme zamerke EU i međunarodnih izveštaja. Kako smo to dozvolili?

- Autokratija, ukidanje sloboda, potpuna kontrola nad životima građana se ni u jednoj državi nije desila slučajno. To je ideja, plan i strategija koje režim brutalno sprovodi već osam godina. Razaranje opozicije kao brane između građana i vlasti je deo tog plana. Do ideje bojkota institucija i kasnije izbora, taj plan vlasti je dobro funkcionisao. Međutim, sa odlukum da se uđe u bojkot, odnos naših partnera iz EU se prema pitanju slobode medija i ukidanju demokratije menja, što nas dodatno ohrabruje. Opozicija je u poslednjih nekoliko meseci učinila ogroman napor kako bi ukazala na moguće štetne posledice ukoliko se u našem društvu nešto ne promeni. To je, očigledno, donelo uspeh na međunarodnom planu čemu svedoče sve češći, upozoravajući negativni izveštaji i apeli zvaničnih međunarodnih institucija i nezavisnih organizacija. Drago mi je da sam u tim aktivnostima neposredno učestvovao kao predstavnik Demokratske stranke. 

5. Koje promene su Srbiji preko potrebne?

- Laž je postala konstanta i stavljena je u kontekst stvaranja superiorne stranke i njenog opstanka na vlasti. Srbija vapi za istinom i smenjivim političkim opcijama. Građani žele da mogu da promene vlast koja ne radi u njihovu korist. U tako promenjivom sistemu lakše se traži najbolja politička opcija koja će razumeti potrebe građana, a ne samo svojih finansijera. To je osnova svakog demokratskog društva i za nas preko potreban početak - zaključio je Nikolić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati