Politika

Direktno.rs [ Izvor: gov.uk ]

27. 05. 2020. 16:00 0

Srbija čeka izbore, ostali drugi talas korone

Velika Britanije uvela je nove mere u borbi protiv drugog talasa smrtonosnog koronavirusa, dok je Srbija otvorila svoje granice, ukinula obavezno testiranje, kako za strane, tako i za svoje državljane, i punom parom se sprema za predstojeće izbore koji će se održati 21. juna.

Kako stopa prenosivosti virusa opada, a broj putnika koji dolaze u Britaniju se povećava, uvezeni slučajevi mogu predstavljati veću pretnju po građane ove države, te su Britanci uveli meru od 14 dana samoizolacije za svakoga ko ulazi u njihovu zemlju.

Kako piše na sajtu vlade Velike Britanije, svako ko prekrši ovu meru dobiće novčanu kaznu od 1.000 funti ili će biti krivično gonjen. Nivo novčane kazne se može povećati u zavisnosti od toga koliki je rizik od infekcije.

Dok druge zemlje oprezno i obazrivo pristupaju prema pandemiji kovida-19 i upozorenjima o mogućnosti drugog talasa, Srbija je 6. maja ukinula vanredno stanje. U početku je bilo reči da će testiranje pri ulasku u zemlju biti obavezno, zatim su nadležni odlučili da ipak, niko pri ulasku u našu zemlju neće morati da se testira.

Takođe, kako je ukinuto vanredno stanje, tako su krenule aktivne pripreme za predstojeće izbore, koji su pomereni za 21. jun. 

Važno je istaći da Vlada Srbije iz zdravstveno-bezbednosnih razloga, uopšte nije razmatrala mogućnost pomeranja izbora za kraj godine, kao što su predstavnici opozicije predlagali.

Takođe, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da mu "izbori neće biti glavna tema" ukoliko dođe do porasta broja zaraženih, kao i da mu je zdravlje građana u prvom planu, međutim, opozicija sumnja u to. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati