Politika

M. Živković

27. 05. 2020. 14:01 9

Vučić i Milo zaratili? Izbori ili stvarni sukob

Reklo bi se odnosni između Srbije i Crne Gore nisu na zavidnom nivou. Najpre je Crna Gora otvorila granice za većinu zemalja, osim za Srbiju pod izgovorom epidemiološkog rizika, da bi Srbija potom uvela kontra mere, zabranivši avionima "Montenegro Erlajnza" da sleću na Aerodrom "Nikola Tesla". Da li su odnosi predsednika dve zemlje Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića zaista zategnuti ili se radi o predstavi za javnost, uoči izbora u Srbiji zakazanih za 21. jun?

Poznato je da su odnosi njih dvojice do sada bili izuzetno dobri. Oduvek su jedan o drugom govorili odmereno, trudivši se da se međusobno ne uvrede, što nije slučaj sa ostalim političarima u regionu.

Od trenutka odluke Crne Gore o neotvaranju granice za državljane Srbije kreće znatno veće prepucavanje, a gotovo svi režimski mediji u današnjem štampanom izdanju, prostor na naslovnim stranama posvetili su bacanju drvlja i kamenja po Milu Đukanoviću i Crnoj Gori.

Sociolog Ratko Božović ističe da Crna Gora nema ništa konkretno protiv Srbije i da se radi o epidemiološkim merama i sprečavanja rizika.

- Crnogorci su dali šansu onima koji su prošli epidemiološke kriterijume, da do određenog stepena zaraze može da se dolazi u zemlju, a preko toga ne može. Nije samo Srbija onemogućena, već i svi drugi koji ne ispunjavaju kriterijume. Naše vlasti su napravile kontru kao da je samo Srbija stavljena u tu poziciju diskvalifikacije. Zbog čega bi Crna Gora bila protiv srpskih građana i turista koji dolaze na more? To je apsurdno, pa oni bi radili onda protiv sebe. Odmah su skočili da lažima naprave kontra propagandu protiv Crne Gore, koja je došla od navijača ili predvodnika navijača. Crnogorci su zabranili ulazak i Francuzima i Špancima, a ne samo Srbima. Na ovom primeru se vidi ko zateže i ko pravi katastrofu na liniji Srbije i Crne Gore - rekao je Božović za Direktno.rs.

Što se tiče odnosa Aleksandra Vučić i Mila Đukanovića, naš sagovornik istakao je da zbog zatvorenosti države i protoka informacija niko ne može da zna šta se tu zaista dešava.

- Ovde i dalje funkcioniše logika tajne države, tako da ne možemo tačno da znamo kakvi su odnosi na relaciji Vučić - Đukanović. Čini mi se da njihov odnos nije baš u najboljoj političkoj racionalnosti i koherentnosti. Ne samo o odnosu sa Crnom Gorom, mi nemamo pojma ni sa Kosovom šta se dešava, ni o čemu se dogovaraju. Pola toga je u tajnom protoru neznanja i neinformisanosti - zaključio je Božović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković, s druge strane, smatra da Crna Gora šalje jasnu poruku Srbima da su nepoželjni na tom tlu.

- Crna Gora već godinama sprovodi identitetski genocid nad srpskim narodom. Pokušava da eliminiše prisustvo srpskog naroda u Crnoj Gori, da one građane koji se deklarišu kao Srbi prinude raznim oblicima diskriminacije da se deklarišu kao Crnogorci, odnosno da poseču korene kod onih građana koji su svesni svoje srpske krvi i Srpske pravoslavne crkve. Poslednjih godinu dana intenzivirana je ta kampanja jer crnogorske vlasti verovatno računaju na popis 2021. kada bi pod pritiskom doveli do toga da srpski narod nestane. Srbija je morala iznuđeno da reaguje i to nisu recipročne mere koje bi bile usmerene protiv građana Crne Gore, već se radi o merama protiv crnogorskih institucija, kompanijama i ljudima povezanim sa crnogorskim političko-kriminalnim klanovima - rekao je Anđelković za Direktno.rs i dodao da je odnos između Vučića i Đukanovića zaista zaoštren:

- Stvari su otišle suviše daleko i bez obzira da li su Vučić i Milo imali dobre odnose u prošlosti, ti odnosi su danas loši jer ono što radi Đukanović znatno ugrožava i interese Srbije, a i Vučićeve interese lično. Ukoliko bi bilo koji crkveni objekat SPC-a u Crnoj Gori bio otet, to bi bila krivica srpskih vlasti koje to nisu sprečile - smatra Anđelković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati