Politika

Direktno.rs

27. 05. 2020. 16:31 9

"SAM SAM OTVORIO 150 FABRIKA" Vučić se ponosi, umesto da brine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u svom drugom onlajn skupu u okviru predizborne kampanje da je sam otvorio više od 150 fabrika i da Srbija ima ekonomski rast koji nijedna zemlja nema. Međutim, šta Srbija ima od otvorenih fabrika koje su uglavnom strane investicije?

- Sam sam otvorio više od 150 fabrika u Srbiji. Da ovi pre nas nisu ugasili stotine fabrika gde bismo danas bili. Ono što je važno je da su u tim fabrikama ljudi. Tamo radite vi i vaše porodice - rekao je Vučić.

Međutim, ekonomista Ljubomir Madžar za Direktno.rs kaže da one fabrike koje su pogašene su morale da budu pogašene, jer je to "grbo rođeno i neuklopivo u savremenu tržišnu privredu".

- To su bili mahom objekti bez poslovne budućnosti. Bilo ko da se našao na vlasti morao je većinu tih pogona da pozatvara. To nije iznenađenje - kaže Madžar. 

A kada je otvaranje 150 fabrika u pitanju, kaže da su to mahom strane investicije, a da je naš problem upravo što nam je domaća štednja na nultom nivou.

- Naš veliki razvojni problem jeste da smo mi privreda i društvo kod koga je domaća štednja tu negde na nultom nivou. Kad uzmete stopu investicija, to je učešće investicija u BDP, pa kad odbijete jedno 15 odsto amortizacije, i nekih 7, 6, 5 odsto učešće strane akumulacije, onda ispada da mi sami iz svog BDP za akumulaciju nismo izdvojili ništa. Ni ono što bi po mom mišljenju bio prioritet u razvojnoj politici ove zemlje. To je da se okrenemo domaćim investitorima, i pored stranih investicija koje su dobrodošle, da se konačno probudimo i krenemo sa forsiranjem domaćih investicija, jer nije poznato da postoji jedna zemlja koja se uspešno razvila na tuđoj akumulaciji. Naš predsednik se ponosi previše onim što bi kod drugih, malo opreznijih izazivalo veliku zabrinutost i donosilo silnu rezervu - rekao je Madžar. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Konj ulazi u bar...

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati