Politika

[ Izvor: Beta/NIN ]

20. 05. 2020. 16:45 2

"Autoritarnost politike je ugrozila demokratiju"

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić naveo je da uviđa da je autoritarnost politike i urušavanje institucija ugrozilo demokratiju u Srbiji, do mere, kako je ocenio, da su građani ostali bez demokratske kondicije i vere u institucije, višepartijski politički život i smisao ličnog učešća u njemu.

Kostić je pozvao da "konačno" otpočne dijalog u Srbiji, kako društvo ne bi "po nekom zlokobnom pravilu ponavljalo iste zablude i greške".  

On je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN naveo da piše zato što ga uznemirava osećaj da društvo u Srbiji upravo ulazi u "spiralu nasilja" i da ono sa neprihvatljivom ravnodušnošću i neodgovornošću posmatra "sevanje povremenih varnica".  

Kazao je da se politički diskurs u Srbiji uglavnom zasniva na negativnom otklonu od "drugog koji su pakao". 

- Iscrpljeni od podela, mi ih i dalje kompulzivno ponavljamo, a naše podele obično teže da budu konačne. Nema nevinih, ali je opšte mesto da je odgovornost prvenstveno u rukama onih koji su na vlasti jer su i instrumenti zaplitanja i rasplitanja najvećim delom u njihovim rukama - rekao je on. 

Govoreći o preovlađujućoj političkoj atmosferi, Kostić je naveo da se "dugo i sa čudnovatom energijom obrušavamo na institucije i pojedince i potom se čudimo što je prostor oko nas prilično opustošen, sem prisustva političkih lidera koji će nas, kad već nema institucija i sistema, izvesti iz ćorsokaka". 

Naglasio je da društvo u Srbiji, kao "kompulzivnu neurozu", ponavlja upornu i aktuelnu personalizaciju vlasti u "figurama vođa".  

- Odakle to da ponavljano svoju političku energiju oportuno poklanjamo ideji političkog mesijanstva i pristajemo da verujemo u misije koje pripisujemo 'deus ex machina', odakle ideja da nam je za plodove građanske emancipacije, barem u početku, potreban apsolutizam 'prosvećenog' vođe - upitao je on. 

Dodao je da svako lično "grupisanje vlasti i uticaja" po pravilu uzrokuje "imobilizaciju institucija i ličnosti, bekstvo od odgovornosti, nepreduzimanje i mentalnu lenjost, utapanje u beskrajne političke intrige" onih koji "kličući vođi pripremaju svoju apostazu". 

"Obožavanje, iskreno ili neiskreno, medveđa je usluga i samom vođi", ocenio je on. 

Kako je naglasio, tim razmišljanjem on nikoga ne oslobađa lične odgovornosti, već pokušava da ukaže da nešto ne valja u većinskom shvatanju demokratije, politike i sistema, političkim rutinama u Srbiji i u domaćem doživljaju vrednosti. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati