Politika

19. 05. 2020. 16:39 3

OBRADOVIĆ I TV "RTS je servis svih građana, zar ne?"

Radio televizija Srbije je krajnje diskutabilnim, čak i provokativnim saopštenjem odgovorila Bošku Obradoviću povodom njegovog zahteva da učestvuje u emisiji od 60 minuta kako bi obrazložio razloge i okolnosti štrajka glađu. U saopštenju se, između ostalog, navodi da Obradović pokušava da utiče na uređivačku politiku Javnog servisa i da će se RTS ovim povodom obratiti novinarskim udruženjima i Evropskom parlamentu.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, rekao je za Direktno.rs da ga saopštenje nije iznenadilo jer priliči RTS-u u ovom trenutku.

- Ovo je potpuno neprimereno saopštenje, i potpuno je na tragu svega onoga što doživljavamo od čelnika RTS-a i informativne redakcije, koja predstavlja propagandiste. Oni se i u ovom saopštenju koriste propagandom i celo saopštenje izgleda kao da ga je pisao Đuka. Ceo rečnik je neprimeren, što je još jedan od pokazatelja da Javni servis učestvuje u ovom ludilu koje režim podgreva svaki dan, deleći ljude na podobne i nepodobne, a istovremeno da sa visine nipodaštava i omalovažava političke aktere i građane koji se kritički odnose prema vlasti i koji istražuju i objavljuju informacije koje otkrivaju pronevere i sumnjive javne nabavke, kontakte sa kriminalnim svetom... - kaže Bodrožić.

Upitan zbog čega saopštenje nije potpisano, Bodrožić kaže da se verovatno radi o stidu.

- Verovatno ima ljudi koji ne bi stali iza takvog obraćanja institucije koja živi zahvaljujući parama svih građana i koja mora da se trudi da se primereno obraća javnosti, a da i takav bude informativni program - istinit i pravovremen. Međutim, oni su odavno već, postali deo propagandne mašinerije i na neki način su počeli da, poput žešćih napredanjačkih medija, kriminalizuju političke protivnike aktuelnog režima i nezavisne novinare. Mislim da im to ne služi na čast i da će Bujošević, Stefanović i ostali urednici informativnog programa ostati upamćeni kao Komrakovi druge dekade 21. veka.

Budući da se u saopštenju navodi da će se Javni servis obratiti novinarskim udruženjima, pitali smo Bodrožića da li je na adresu NUNS-a stiglo bilo šta iz Takovske.

- Oni nas skoro nikad ni ne zovu u svoje emisije, tako da ne očekujem da nam se obrate. U suštini su sami sebe ukinule kao novinare, jer su propagandisti i bilo bi pošteno da to priznaju. Oni su PR Aleksandra Vučića. To rade možda mekše i ne na prvu loptu kao ostali elektronski i štampani tabloidi, ali suptilno i na momente - kao sada, beskrupulozno i bezobzirno.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović kaže za Direktno.rs da se niko sa Javnog servisa nije obraćao ovom udruženju, dodajući da je UNS samoinicijativno reagovao prilikom prošlogodišnjeg upada u zgradu RTS-a, kao i da je posao RTS da izveštava i o štrajku i svim navedenim primerima u saopštenju.

- Podsetiću vas da je prošle godine UNS - i bez zahteva RTS-a - tražio i dobio reakciju Evropske federacije novinara zbog upada u zgradu javnog servisa koji je predvodio Boško Obradović i ugrožavanja bezbednosti naših kolega. Iako zbog tog upada RTS može da ima ozbiljnu rezervu prema politici i ponašanju Boška Obradovića, njegov zadatak kao javnog servisa je da nepristrasno izvesti o svim okolnostima štrajka glađu, ali i da izveštava o samohranim majkama, studentima, fudbalerima, ratarima, svima onima koje RTS u saopštenju pominje a čije probleme novinari mogu da reše. To je svrha javnog servisa - tvrdi Radomirović.  

Na pitanja Direktno.rs upućena RTS-u do momenta pisanja ovog teksta nije stigao nikakav odgovor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati