Politika

M. Ž.

18. 05. 2020. 11:33 3

ODAKLE PARE? Izlazak na izbore košta 80.000 evra!

Političke stranke i pokreti koje žele da učestvuju na izborima sledećeg meseca moraće, kako dugogodišnja praksa nalaže, da skupe 10.000 potpisa podrške, koje će morati da plate i overe kod notara Javnobeležničke komore Srbije (JKS).

Kako su naveli službenici JKS-a, stranke, pokreti i drugi politički akteri koji žele da se nadmeću na parlamentarnim izborima, moraće da plate 50 dinara po potpisu, odnosno 500.000 dinara za 10.000 potpisa koliko im je potrebno.

Treba takođe imati u vidu da ovlašćeni predlagač liste po praksi mora da skupi barem 1.000 ili 2.000 glasova više od propisanih 10.000, kako bi se osigurali u slučaju ponekog nevažećeg potpisa.

Tako, recimo, oni koji skupe 12.000 potpisa, moraće da plate notaru za overu oko 600.000 dinara, odnosno oko 5.000 evra kako bi izašli na parlamentarne izbore.

Tu je i još oko 150 opština i gradova u kojima će biti sprovedeni lokalni izbori. Overu potpisa za lokalne izbore plaćaju lokalni odbori stranaka sa svojih podračuna, odnosno udruženja građana koja učestvuju na tim izborima. Samim tim, stranke koje planiraju da učestvuju na izborima na svim nivoima, moraće da spreme više novca.

Ako računamo da se lokalni izbori održavaju u 150 opština i gradova i ako, sasvim proizvoljno, uzmemo da se u njima glasa u proseku za 40 odbornika, a za svakog kandidata za odbornika potreban je potpis podrške najmanje 30 građana, i za svakog po 50 dinara, dobijemo računicu da je za političku organizaciju koja želi da učestvuje na izborima u svim lokalnim samoupravama potrebno još više od devet miliona dinara (ili više od 76.000 evra). Overu potpisa za lokalne izbore, naravno, plaćaju lokalni odbori stranaka sa svojih podračuna, odnosno udruženja građana koja učestvuju na tim izborima.

Pavle Grbović, član predsedništva Pokreta slobodnih građana čiji čelnici su odlučili da ipak izađu na izbore, istakao je u razgovoru za Direktno da se ne radi o velikom novcu za koji je potreban sponzor i da gotovo svaka stranka ili pokret koji želi da izađe ne izbore može sebi da priušti finansije za overu potpisa kod notara.

- Što se tiče novca za potpise, to nije veliki novac, to se isfinansira iz sopstvenih izvora, iz sopstvenih donacija. Nisu to bog zna kakve pare da je potreban sponzor za tako nešto. S obzirom na to da je jedan potpis 50 dinara, svako od nas može da plati za nekoliko ljudi koje dovede. Svi oni koji žele na izbore mogli bi da skupe za overu potpisa. Nama lično, ostala su sredstva iz prethodnog perioda u budžetu koja ćemo iskoristiti za tih 10.000 potpisa - rekao je Grbović.

Na izborima 21. juna učestvovaće SNS, sa svojim koalicionim partnerima, na listi "Aleksandar Vučić - za našu decu", zatim koalicija SPS-JS "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) - Dragan Marković Palma", kao i lista "Dr Vojislav Šešelj - SRS".

Takođe, predate su i proglašene liste "Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju", "Za kraljevinu Srbiju - Žika Gojković", Ujedinjena demokratska Srbija.

Na izbornom listiću naći će se "Pokret Metla", kao i lista "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Izlazak na izbore pre vanrednog stanja najavili su Nova stranka, LDP, kao i Pokret "Jedan od 5 miliona", ali oni još nisu predali potpise.

Opozicioni blok Savez za Srbiju i stranke koje ga čine, bojkotovaće izbore dok se, kako kažu, ne steknu uslovi za fer i poštenu političku utakmicu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati