Politika

[ Izvor: N1 ]

08. 05. 2020. 15:45 0

"Sve jače pretnje slobodi medija širom sveta"

Analitički centar Evropskog parlamenta ukazuje na sve jače pretnje slobodi medija širom sveta, koje sve više dolaze do izražaja.

 

Pozivajući se na izveštaj Fridom haus (Freedom House) o slobodi medija za 2019. godinu i Svetski indeks slobode štampe iz 2020. godine Reportera bez granica, koji ukazuju na sve veću pretnju po slobodu medija, kako u nedemokratskim, tako i u demokratskim zemljama, u analizi Evropskog parlamenta navodi se da se te pretnje pripisuju usponu populističkih i autoritarnih vlade i kritikuju svetski lideri, među kojima i "lideri velikih demokratija", koji slobodne medije sve više posmatraju kao protivnika, a ne kao osnovni akspekt slobodnog društva.

- Domino efekti takvih akcija mogu biti ozbiljni, posebno imajući u vidu važnu ulogu koju slobodni mediji igraju u podržavanju demokratije i demokratskih sloboda - navodi se u izveštaju, uz napomenu da su sloboda medija i pluralizam deo "prava i principa utvrđenih u Evropskoj povelji o osnovnim pravima i u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima".

U Izveštaju Analitičkog centra, koji služi da članovima Evropskog parlamenta obezbedi informacije o aktuelnim dešavanjima, kako bi o tome mogli da raspravljaju na parlamentarnim zasedanjima, dodaje se da i pandemija koronavirusa predstavlja značajnu pretnju slobodi medija.

- Zagovornici slobode medija upozoravali su da bi vlade širom sveta mogle da iskoriste koronavirus kao izgovor za sprovođenje novih, drakonskih ograničenja slobodnog izražavanja, kao i da povećaju cenzuru medija - navodi se u dokumentu i dodaje da je kriza u mnogim zemljama iskorišćena iz takvih razloga, kao i da su je politički lideri koristili kao opravdanje za dodatna ograničavanja slobode medija.

Sloboda medija bila je jedna od tema i jučerašnje sednice Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta.

Poslanike je posebno zanimala uredba Vlade Srbije o ograničenju protoka informacija, koja je ubrzo povučena, kao i slučaj novinarke portala Nova.rs Ane Lalić, koja je privođena i oduzeta su joj sredstva za rad, nakon što je objavila kritički tekst o stanju u novosadskom Kliničkom centru.

Puna sloboda medija jedan je od ključnih uslova za punu demokratizaciju društva, kako je navedeno i u Zagrebačkoj deklaraciji usvojenoj u sredu na virtualnom samitu lidera država Evropske unije i zapadnog Balkana.

U njoj je posebno istaknuta potreba za "jačanjem saradnje na suzbijanju dezinformacija i drugih hibridnih aktivnosti, posebno aktivnosti od strane aktera iz trećih zemalja koji žele da ugroze evropsku perspektivu regiona", navodi se u deklaraciji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati