Politika

M. R.

02. 05. 2020. 13:43 0

"Parlament je zgažen, narod, a ne Vučić, nose suverenitet"

Sociološkinja Vesna Pešić i profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu Vesna Rakić Vodinelić sinoć su prisustvovale protestu koji je organizovala opozicija na čelu sa Savezom za Srbiju ispred Skupštine Srbije zbog preoštrih mera i vanrednog stanja koje je doneto na neustavan način i nosile su transparent "Parlament služi građanima, a ne kultu ličnosti".

Rakić Vodinelić za Direktno.rs kaže da poruka na transparentu koji su njih dve sinoć nosile govori sama za sebe.

- Ono što nas je navelo da ovo napišemo je što su u parlamentu šef poslaničke grupe SNS i predsednica Vlade govorili više o zaslugama predsednika, slavio se predsednik, a nije se govorilo ništa o građanima koje su te mere namenjene - rekla je Rakić Vodinelić. 

Sociološkinja Vesna Pešić smatra da je parlament potpuno zgažen, da nije bilo nikakvog razloga da se parlament okupi i za Direktno.rs kaže da za to nema opravdanja.

- Zašto sad može, a tada nije moglo. Tada je bilo mnogo manje zaraženih nego sad. On je to namerno uradio da bi pogazio i tu instituciju, nikakvog drugog razloga nije bilo da se parlament ne okupi. A kad se ovakva odluka napravi bez parlamenta, piše u Ustavu da može samo ako je nemoguće da se parlament okupi, a onda posle toga 48 sati parlament može da se skupi i da potvrdi odluku koju su ovo troje, predsednik Republike, predsednica Vlade i predsednica Skupštine doneli. Oni su se sastali posle mesec i po - rekla je Pešić.

 

Ona je dodala da je narod u Srbiji potpuno neobavešten o tim pravilima.

- Oni uopšte ne znaju šta piše u Ustavu, njima uopšte nije jasno šta znači parlamentarna demokratija, oni gledaju te ludake njihove u parlamentu kako psuju sve vreme i smatraju to nekakvim cirkusom, a po našem Ustavu je parlament vrhovni organ vlasti. Nema nikog iznad parlamenta, a to znači građanski suverenitet. Građani su nosioci suvereniteta, njih predstavlja parlament, znači, mi smo suvereni, ne on - rekla je Pešić, i posavetovala građane da se malo obaveste i da saznaju o državnom ustrojstvu.

- Amerikanci svi napamet znaju svoj Ustav. Građani treba da znaju kakve su ovo poruke, kakvi su ovo prekršaji, zato mi ovo i zovemo državnim udarom. Ja sam čula neke građane da hoće da glasaju za Šešelja, kad sam ih pitala zašto, dobila sam odgovor zato što pravi odličan cirkus u parlamentu, parlament nije cirkus - rekla je Pešić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati