Politika

Direktno.rs

09. 04. 2020. 11:01 4

"Vučić doživeo ostvarenje sna - da vlada sam"

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da aktuelnu vlast niko u vanrednom stanju ne može da kontroliše budući da je Skupština Srbije ukinuta, te da se "predsedniku Srbije ostvario san, pošto vlada sam".

- Jedna od najvažnijih uloga Narodne skupštine jeste njena nadzorna funkcija, odnosno kontrola nad radom izvršne vlasti. Iako je parlamentarna demokratija u Srbiji obesmišljena pod vladajućim režimom, to ne znači da se Narodna skupština može dalje gaziti. Iako već više od godinu dana bojkotujemo skupštinska zasedanja, ne smemo ostati nemi na praktično ukidanje Skupštine od strane Vlade Srbije, i to jednom uredbom kojom se zabranjuje okupljanje većeg broja ljudi. Tako nešto, naravno, ne može da važi za Skupštinu, koja čak ima ustavnu obavezu stalnog zasedanja u vreme vanrednog stanja. Niti Vlada može uredbom da ograničava rad Skupštine, niti je bilo gde u svetu u ovoj vanrednoj situaciji ukinut rad Parlamenta - naveo je Boško Obradović u saopštenju.

Istakao je i zašto je došlo do prestanka rada Skupštine Srbije.

- Zašto je onda ovo bilo potrebno u Srbiji? Zato što totalnim ukidanjem Parlamenta prestaje bilo kakva kontrola izvršne vlasti. S obzirom na to da je Vlada Srbije samo produžena ruka i neka vrsta izvršnog odbora Predsedništva Srbije, to u praksi znači da predsednik Srbije može da radi šta hoće bez bilo kakve spoljnje kontrole, posebno imajući u vidu da su mediji u Srbiji prestali da prenose stavove opozicije - poručuje prvi čovek Dveri.

Kako je rekao, tom odlukom Vlade Srbije prekršen je Ustav.

- Konkretna posledica svega ovoga je kršenje Ustava uvođenjem vanrednog stanja mimo Narodne skupštine, koja je nadležna za donošenje ovakve mere. Isto se odnosi na rebalans budžeta koji ne može da donosi Vlada svojom uredbom, već jedino da predloži, a o tome mora da odlučuje Skupština. Upravo je predloženi paket mera za pomoć privredi i građanstvu ništa drugo nego rebalans budžeta. Takođe, odluku o novom zaduženju države ne mogu da donesu svojim noćnim uredbama predsednik Vlade i predsednik države, već o tome mora da odlučuje Narodna skupština - kao o zakonskom predlogu o novom zaduživanju.

Na kraju je Obradović istakao da je ovom odlukom predsednik Srbije preuzeo svu vlast u svoje ruke.

- Aleksandar Vučić je proglašenjem vanrednog stanja doživeo ostvarenje svog životnog sna - da vlada sam. Da postoji samo on kao vlast i niko drugi. Da može da naređuje i da svi moraju da ga slušaju. Da je samo On na svih devet TV ekrana. Da se na silu nametne kao otac i spasilac nacije. Da niko ne može da ga kontroliše. I to može biti veća opasnost od koronavirusa - zaključio je Boško Obradović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati