Politika

[ Izvor: Beta ]

04. 04. 2020. 19:54 1

"Situacija na severu Kosova rezultat neodgovornosti Vlade"

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je situacija u opštinama na severu Kosova "neprihvatljiva" i da je rezultat nepažnje i neodgovornosti kosovske vlade koja treba da pomaže i štiti gradjane i teritorijalni integritet zemlje.

- Vlada Republike Kosovo ne sme dozvoliti opštinama na severnom delu Kosova da deluju van kontrole institucija i tela nadležnih za sprečavanje pandemije kovid-19, stvarajući tako nelegalni operativni prostor za srpske vlasti na teritoriji naše države - napisao je Tači na Fejsbuku.

Prema njemu sve mere koje preduzimaju zdravstvene ustanove i mere reda i zakona vlada treba da sprovodi na celoj teritoriji Kosova.


- Kao predsednik, sa velikom zabrinutošću pratim situaciju na severu Republike Kosovo. Pozivam Vladu Kosova da ispuni svoje odgovornosti prema našim gradjanima, svim zajednicama, na celoj teritoriji - napisao je Tači.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu za prištinske medije izjavio je da je Ministarstvo zdravstva Kosova u potpunosti uključeno u situaciji u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan, koje su za sada žarište korona virusa u ovom delu Kosova.

Prema njemu ministar zdravstva Kosova Arben Vitia je u stalnoj komunikaciji sa gradonačelnicima tih opština i odgovornima iz oblasti zdravstva.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova i javne administracije Dželjalj Svečlja je takodje izjavio da je karantinska mera za opštine Severna Mitrovica i Zvečan uspostavljena u potpunoj koordinaciji centralnih institucija (Ministarstva zdravlja) i lokalnih vlasti.

- Kosovska policija preduzima sve mere da to u potpunosti sprovede - rekao je on za portal koha.net.

U subotu su na Ibarskom mostu u Mitrovici stacionirani kosovska policija i italijanski karabinjeri, ne dozvoljavajući gradjanima da udju u severni deo.

Svečla je rekao da se to radi da bi se zaštitilo zdravlje i život gradjana svuda, bez obzira na prebivalište ili nacionalnost.

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia i potpredsednik Srpske liste i ministar za povratak i zajednice u Vladi u ostavci Dalibor Jevtić pozvali su u četvrtak gradjane Kosova da koriste sve dostupne usluge u borbi protiv korona virusa.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Jevtić je zahvalio kosovskom ministru na pruženoj pomoći u borbi protiv pandemije.

Vitia je kazao da su zdravstvene institucije na Kosovu otvorene za pripadnike svih zajednica u pružanju pomoći na teritoriji celog Kosova.

On je pozvao sve gradjane na saradnju u cilju zaštite javnog zdravlja na Kosovu i dodao da je vreme da se učvrsti interakcija sa svim opštinama.

Jeftić je rekao da je vrlo važno da se koriste sve dostupne usluge koje postoje i zahvalio Vitiji što izlazi u susret na svaki zahtev i pokazuje da u ovim trenucima moraju zajedno da se izbore sa tim problemom.
 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati