Politika

Direktno.rs

03. 04. 2020. 14:09 2

STANFORD ANALIZA U botovskim nalozima Vučić spomenut oko dva miliona puta

Tviter je juče izbrisao ukupno 8.558 lažnih naloga u Srbiji na ovoj mreži, koji su služili za promovisanje Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, a onda je i saopšteno da je sa ovih naloga upućeno čak 43 miliona tvitova podrške predsedniku Srbije i SNS-u. U analizi pod nazivom "Lavovska borba za Srbiju" Danijela Buša sa Stanford Internet opservatorije Centra za sajber politiku, opisano je tačno kako su Vučićevi botovi "radili posao".

- U ovom radu smo tačno opisali konture ove operacije i taktike koje su korišćene za postizanje ciljeva - navodi se u rezimeu ove analize.

Srpska politika u poslednjoj godini dostigla je novu tačku preplitanja, Aleksandar Vučić koji je izabran za predsednika 2017. godine optužen je za autoritarizam, kako bi učvrstio svoju vlast, naročito koristeći državne resurse, državne medije i pravosudni sistem u borbi protiv svojih protivnika. Mnogi Srbi su se pobunili protiv toga, učestvovali u protestima, naročito posle Vučićeve konstatacije da "ne bi ispunio nijedan zahtev, ni da ih se skupi pet miliona", navodi se u ovoj analizi, uz opasku da je Srbija mala zemlja. 

- U takvoj pozadini, velika mreža Tviter naloga stabilno je radila kako bi legitimisala Vučićevu politiku i potkopala javnu podršku njegovim protivnicima, uključujući one koji su uključeni u pokret "1 od 5 miliona" - navodi se. 

Neki nalozi su bili aktivni još 2009. godine, međutim, mreža je porasla 2018. godine neposredno pre početka protesta "1 od 5 miliona". 

Veliki broj naloga napravljen je upravo 2018. godine i sredinom 2019. Ovi nalozi dostigli su 2.356. 000 pratilaca, prvih 500 naloga činilo je više od polovine ukupnog broja pratilaca. Među njima, dva najpopularnija naloga su @belilav11 i @1kujovic, koji su imali 12,167 i 10,867 pratilaca, a tokom celog "životnog veka" ovi nalozi su imali ukupno 331,691, odnosno 393,356 angažmana (citati, odgovori, lajkovi i retvitovi).

Originalni tvit u kojem se prozivaju Vuk Jeremić i Dragan Đilas povezuje se sa tekstom koji je objavljen u Informeru, navodi se u ovoj analizi. 

Od 8.558 naloga, 3.244 nije imalo nikakvu reakciju tokom svog postojanja, a to je delimično posledica jer su se bavili samo retvitovanjem naloga predsednikovog naloga na Tviteru @avucic i retvitovanjem drugih njegovih naloga. 

Pojedini tvitovi takođe nisu dobro prošli, a onaj koji se navodi kao uspešan u ovom skupu podataka je jedan autorski video snimak "#Autumn" sa profila koji je imao 1.044 retvita, 1.283 lajkova, 23 citata tvitera i 13 odgovora, u ukupnom angažovanju od 2.363. On je deklarisan kao tvit sa najboljim performansama, profil Koste Radića na kojem je slika ukradena sa Vikipedie.

Kako se navodi, slaba angažovanost sadržaja u celini sugeriše neželjeni kvalitet, i zaista, iako je politička dimenzija njihovog sadržaja jasna, većina naloga kreirana je nakon sredine 2018. godine i nije služila da stvara sadržaj, već da retvituje druge, ili da se vezuje za postojeće trendove. Mnogi od njih služili su zaista samo da bi se povećao broj retvitovao i broj komentara, a to je sve bilo u skladu sa političkim ciljevima, da se veštački pojača podrška Vučiću i njegovim saveznicima na Tviteru.

Ulagalo se u tri stvari:

1. Navijanje za Vučića i njegovu stranku SNS

2. Jačanje sadržaja o Vučića

3. Napadanje opozicije

Nalozi su imali zadatak da promovišu Vučića i SNS, jačaju njihov uticaj na Tviteru kroz retvitovanje, pozitivne poruke ali i upućivanje podrške Vučiću zbog, kako se navodi, u tom trenutku "nemira u zemlji". 

Ovi nalozi su "pumpali" i druge heštegove u vezi Vučića, pa je tako #Vucic tvitnut dva miliona puta! To su bili navijački tvitovi poput "Srbija je sa Vučićem", "Vučić je uz Srbiju", na primer, ukupno 191 angažman (27. oktobar 2019).

- Zakoni koje su sprovodili žuti su bili na štetu građana, a išli su na ruku kriminalcima. Mi se danas borimo za bolje i zdravije društvo, za pobedu prava i pravde nad kriminalom" - 172 angažovanja 12. januara 2019.

- Opozicija nema pravo da konstantno optužuje vlast za ono što su uradili oni. Lideri DS kad su bili na vlasti su dozvolili da se prekrajaju granice Srbije, da Albanci proglase nezavisno Kosovo - 159 angažovanja 24. januara 2019. 

Slogan "Brže, jače, bolje", tačnije Vučićeva parola sa izbora iz 2017. godine više od 897.000 puta, a ovi "heštegovi" su korišćeni i kada se "pružala podrška penzionerima" i pokazivala "lavovska borba predsednika". 

Napadanje opozicije

Ovi nalozi uporno su napadali opozicione političare i stranke. Kako se navodi u ovoj analizi, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas bio je meta ovih naloga više miliona puta, Savez za Srbiju 310.781 put, lider Narodne stranke Vuk Jeremić 235.354 puta. Oni su se još trudili da ostavljaju kritičke komentare kako bi im "narušili reputaciju".

Tako su 23. maja na tvit Demokratske stranke odgovorili sa 25 naloga, bilo je mnogo komentara i svi su bili kritički. Svi ovi nalozi sada su ukinuti.

Međutim, podršku botova dobijao je i glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević, čiji je tvit u kojem grubo napada zamenika predsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića imao 64 odgovora.  

- Zlo, nasilje i vređanje u mozgovima Boška, Borka, Sergeja i ostalih opozicionih umova ne spava. Tim atrbitima uvek raspolažu i time bi vladali nad narodom.

- SzS su obični nasilnici, sektaši, zlostavljači i bedni zastrašivači.

- Borko junačina na tvitetru, u duši naj običnija p... ništa od čoveka. To je njihova politika, pretnje, nasilje, laž!”

Ovi nalozi su se pored jačanja i širenja podrške Aleksandru Vučiću i SNS, bavili i svakodnevnim političkim životom u Srbiji, ali i gorućim političkim temama. Tako je u februaru 2019. godine Vučić prisustvovao bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, jedan od njegovih prioriteta bio je da pokaže američkim liderima i liderima EU da je spreman na kompromise sa Kosovom, a da se ne odrekne ni svoje podrške u Srbiji. Tako je i ovim povodom tviter mreža bila udružena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati