Politika

[ Izvor: Europa.rs ]

30. 03. 2020. 15:20 3

ODGOVOR VUČIĆU Srbiji od EU 93 miliona evra

Evropska unija pomoćiće borbu Zapadnog Balkana sa preko 410 miliona evra, namenjenih za hitne medicinske potrebe, kao i ekonomski oporavak nakon što se kriza završi. Srbiji je opredeljeno 93 miliona evra, potvrdila je Evropska komisija.

Komisija je najavila do 38 miliona evra neposredne podrške Zapadnom Balkanu za rešavanje zdravstvenih izazova u borbi protiv koronavirusa, dok će 374 miliona evra biti preraspoređeno kako bi se pomogao društveno-ekonomski oporavak regiona.

 

- Evropa se suočava sa do sada neviđenom zdravstvenom krizom, ali čak i u ovim teškim vremenima uvek ćemo biti tu za naše partnere sa Zapadnog Balkana. Pomoći ćemo našim partnerima da pokriju trenutne potrebe njihovih zdravstvenih sistema, a istovremeno ćemo promovisati dugoročne mere za ublažavanje društveno-ekonomskog uticaja krize, uključujući i podršku mala i srednja preduzeća u regionu - kaže evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varheji.

 

Komisija uključuje Zapadni Balkan u EU inicijative za borbu protiv krize COVID-19, poput zajedničkih programa nabavke lične zaštitne opreme i ubrzala je implementaciju projekta sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Prvobitno predviđen za 2021. godinu, ovaj projekat će poboljšati kapacitete za ispitivanje i kontrolu zaraznih bolesti, omogućiti bolju spremnost za medicinske hitne slučajeve i podržati razvoj mikrobioloških sistema za javno zdravlje.

Komisija takođe blisko sarađuje sa međunarodnim finansijskim institucijama i relevantnim finansijskim institucijama iz država članica EU kao TEAM EUROPE kako bi pružila koordinisan odgovor za podršku realnoj ekonomiji, uključujući pomoć malim i srednjim preduzećima, likvidnost i bankarski sektor.

Pored toga, Komisija sarađuje sa Savetom za regionalnu saradnju (RCC) i sekretarijatima Sporazuma o transportnoj zajednici i Zone slobodne trgovine u Centralnoj Evropi (CEFTA) na rešavanju pitanja koja utiču na snabdevanje i kretanje robe u regionu, kao i između regiona i EU.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Kina značajno više pomogla od EU, i da se nadao da će od EU dobiti više.

- Mi nismo ni slepi, ni glupi. Mi ćemo gledati šta je interes Srbije. Sarađivaćemo i sa Kinom, i sa Rusijom, i sa SAD, jer je to interes Srbije. Ponavljam, Kina nam je značajno više pomogla od EU, čekamo EU. EU nam je pomogla kad su bile poplave, sada su nam dozvolili da napravimo prenamenu sredstava iz IPA fondova. Da li smo se od EU nadali još nečemu, jesmo - rekao je Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati