Politika

[ Izvor: Beta ]

28. 02. 2020. 07:54 0

"SAD ne podržavaju Kurtijevo delimično ukidanje taksi"

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel izjavio je da SAD ne podržavaju delimično ukidanje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije koje je najavio premijer Kosova Aljbin Kurti i da je stav Vašingtona da one moraju da budu ukinute u potpunosti.

- Ne podržavamo polovičnu meru premijera Kurtija. Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju da budu ukinute u potpunosti. Gospodin Kurti pravi veliku grešku i to je jasno rečeno predsedniku (Kosova Hašimu) Tačiju u Beloj kući danas - naveo je Grenel noćas na Tviteru.

Kurti je sinoć objavio da će od 15. marta početi postepeno ukidanje taksi na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, tako što će prvo biti ukinute takse na sirovine, ali da Srbija istovremeno treba da se obaveže da će obustaviti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i da treba da započne uklanjanje trgovinskih barijera. 

U slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine lobiranje za povlačenje priznanja, Kosovo će od 1. aprila početi sa primenom mera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa, naveo je Kurti.

On je dodao da će Kosovo, ako Beograd ne odgovori na te zahteve, 15. juna vratiti takse u iznosu od 100 odsto.

Predsednik Kosova Tači sastao se juče u Beloj kući sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajanom, a dan ranije sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamenikom ministra odbrane SAD Dejvidom Norkvistom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati