Politika

Direktno.rs

17. 02. 2020. 10:15 3

Verovali ili ne, Mali umesto Brnabić! Čadež izvisio!?

Siniša Mali novi premijer! Ova vest deluje nestvarno i nemoguće čak i za ovdašnje uslove u kojima je sve moguće. Navikli smo na neverovatna kadrovska rešenja Aleksandra Vučića, od Ane Brnabić, preko Zorana Đorđevića i Aleksandra Vulina, pa sve do Gorana Vesića, ali odluka da Siniša Mali posle svih afera u koje je bio umešan u poslednje četiri godine postane premijer je, ipak, začuđujuća.

Iako  je do nedavno glavni kandidat za premijera bio Marko Čadež, nekadašnji uposlenik nemačke ambasade u Beogradu, a sada predsednik Privredne komore Srbije, izgleda da se situacija menja. Iako sam Čadež svuda priča da mu je Vučić ponudio poziciju premijera i da vodi ili listu SNS-a ili Bebinih beba (Srbija 21) od toga po svemu sudeći neće biti ništa. 

Čadež kao stopostotni nemački igrač je i dalje u igri. Naime, posle ponižavanja kancelarke Angele Merkel potpisivanjem raznih papira za Kosovo usred Američke ambasade u Berlinu, Vučić bi mogao da se umili Nemcima tako što bi njihovom čoveku poverio funkciju premijera. I pored te mogućnosti, najveće šanse da zauzme tu poziciju ima magistar Siniša Mali.

Kako se Mali zbližio s Vučićem?

Mali je u priču sa Aleksandrom Vučićem ušao na osnovu prijateljstva njegovog brata Predraga sa Andrejem Vučićem. Kao čovek koji je vičan brojevima i sa iskustvom u raznim poslovima vrlo brzo je postao glavni čovek svih finansijskih operacija "velikog vođe". Na mesto gradonačelnika je više nateran, nego što ga je želeo i ceo mandat je proveo u ratu sa Goranom Vesićem.

Njegovim odnosom prema tom poslu bio je nezadovoljan i sam Vučić, pa je stoga Draganu Đilasu leta 2016. nudio da bira između mesta potpredsednika Vlade zaduženog za ekonomiju i mesta gradonačelnika Beograda. Pošto Đilas nije prihvatio ponudu Vučića za saradnju, Mali je na funkciji prvog čoveka Beograda ostao do kraja mandata. Tih godina se u javnosti pojavilo niz afera počevši od čuvena 24 stana u Bugarskoj, preko prijave bugarskih vlasti za potencijalno pranje novca zbog isplate 500.000 evra na lični račun, pa sve do pominjanja firme na Kipru otvorene na ime brata na koju su navodno primani milionski iznosi.

Javnost se smejala na objašnjenja da mu 60.000 evra godišnje, koliko su iznosile školarine za decu, plaća neimenovani prijatelj iz inostranstva, kao i na slične "bisere" Siniše Malog. Osim tih afera, Mali je bio povezivan i sa noćnim rušenjem u Savamaloj, za šta ga je optuživala bivša supruga.

Emisija na TV Prva koja nikad nije objavljena

Sve to nije bilo dovoljno, pa je javnost pratila i pokušaj Siniše Malog da u razvodu dobije starateljstvo nad decom kada se saznalo da postoji organizovana grupa sudija i veštaka, koji decu uzimaju majkama i daju ih bogatim očevima. Marija Mali je čak snimila emisiju "Život priča" za TV Prva u kojoj je navodno ispričala mnogo toga o ponašanju svog supruga. Emisija je najavljivana i sa nestrpljenjem se iščekivala. 

Vučić je pozvao Manju Grčić da se emisija skine sa programa, a Malom je dao 24 časa da taj problem sa bivšom suprugom reši, usput ga najstrašnije kritikujući zbog odluke da majci uzme decu. Mali je poslušao "savet", deca su vraćena majci, Marija Mali je povukla saglasnost za emisiju koja nikada nije emitovana.

U čemu Mali nije poslušao predsednika?

Jedan drugi savet predsednika, da se odrekne doktorata - Mali nije prihvatio. Tako je doveo sebe u situaciju da i pored ogromnih pritisaka i rada svih mogućih tužbi Beogradski univerzitet njegov doktorat proglasi plagijatom. Očekivala se smena Siniše Malog sa mesta ministra, ali i pored toga i pored činjenice da je i Vučić najavljivao njegovu političku odgovornost, Mali je ostao ministar i opet se vratio na čelo liste kandidata za premijera.

Očigledno da fianansijsko znanje, posebno iskazano u osmišljavanju poslova sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ga drži na sigurnoj poziciji i otvara mu nove perspektive i pored gunđanja evropskih zvaničnika zbog toga što moraju da sarađuju sa čovekom, koji je ukrao nečiju intelektualnu svojinu.

Rasplet dešavanja Mali mirno čeka u stanu od oko 400 kvadrata na Senjaku vrednom dva miliona evra za koji tvrdi da ga iznajmljuje. Cena za najam takvog stana iznosi 3.000 evra. Cena koju će Srbija platiiti za rad četverca dva Vučića - dva Mala još nije poznata. Ali da je ogromna, to sigurno jeste.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati