Politika

M. Božinović

06. 02. 2020. 15:29 10

Od vatrogasca do gradonačelnika, od keramičara do BIA

Veliki broj funkcionera u Srbiji "suočili" su se sa školovanjem pod stare dane, ili neposredno pre nego što su došli na funkcije ministra i direktora javnih preduzeća. Takođe, neretko u Srbiji diplomci Megatrenda zaposleni su u državnim organima. Po svemu sudeći, obrazovanje je na poslednjem mestu društvenih prioriteta u Srbiji. 

Pored ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je studirao na nepostojećem fakultetetu u Sava centru, ministra finansija Siniše Malog, čija je doktorska disertacija proglašena plagijatom, ali i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, koja je diplomirala na "šlj" Univerzitetu u Nortvudu, postoji još funkcionera aktuelne vlasti čije su stečene diplome i obrazovanje pod znakom pitanja. 

Tako je predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić, često pominjan kao neko ko je diplomu privatnog fakulteta stekao sa 34 godine.

Prema zvaničnim podacima, diplomu osnovnih studija stekao je 2005. na Fаkultetu zа uslužni biznis u Novom Sadu, koji je deo Univerziteta Educons iz Sremske Kamenice. Dalje se navodi da je u međuvremenu Bečić mаgistrirаo nа Fаkultetu zа poslovni i industrijski menаdžment Univerzitetа Union.

Interesantno je i to da je radno iskustvo od 1989. do 1990. sticao u preduzeću "Bačkatrans" u Vrbasu, na poziciji linijski kontrolor i kondukter, na potezu Vrbas - Bačko polje - Novi Sad. 

Bečić je postao član Srpske napredne stranke 2008. 

Bratislav Gašić, prvi čovek BIA, takođe je u javnosti pominjan zbog diploma koje su dovedene u pitanje, pa je tvrdio da je 2003. diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Nišu.

U stvari, Srpska napredna stranka predložila je Gašića 2014. za ministra odbrane i uz taj predlog dostavila Narodnoj skupštini biografiju u kojoj stoji da je diplomirani ekonomista i da je diplomirao 2012, a da je srednje obrazovanje stekao u kruševačkoj Gimnaziji.

Međutim, na zvaničnoj internet stranici te srednje škole nigde nema njegovog imena, pisali su mediji 2015. godine.

Nešto kasnije, Srpska radikalna stranka objavila je navodnu pristupnicu kojom se Gašić učlanio u SRS, a u kojoj piše da ima stečenu srednju stručnu spremu, zanimanje keramičar. Međutim, Gašić je ovo više puta demantovao, navodeći da je zapravio bio baštovan.

Goran Rakić napredovao je od vatrogasca do predsednika Srpske liste i gradonačelnika Severne Mitrovice. 

O Rakićevom obrazovanju postoje samo nezvanične informacije, prema kojima je srednju školu i Ekonomski fakultet završio u Kosovskoj Mitrovici, gde je Prištinski univerzitet izmešten posle uvođenja UN protektorata na Kosovo i Metohiji.

Na zvaničnom sajtu Opštine Severna Mitrovica navodi se samo da je Rakić diplomirani ekonomista, da je u prethodnom periodu bio  zaposlen kao direktor JKP "Standard" Kosovska Mitrovica, a pre toga u Vatrogasnoj stanici Kosovska Mitrovica.

U biografiji potpredsednice Glavnog odbora Srpske napredne stranke i narodne poslanice u Skupštini Republike Srbije Marije Obradović, dugo nije bilo nikakvih zvaničnih podataka o obrazovanju, osim da je radila je kao novinarka i urednica na RTV Kruševac i RTV Kraljevo. 

Međutim, s "rađanjem" sajta marijaobradovic.rs, pojavila se i biografija. Pa tako stoji da je Obradović osnovno obrazovanje stekla u Kraljevu, a da je Pedagošku akademiju završila u Kruševcu i Učiteljski fakultet u Beogradu. Nigde se ne navodi koje godine je Obradović upisala i završila studije. 

Takođe, piše da je bila polaznik Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Irena Vujović je član predsedništva SNS i jedna od "megatrendovaca".

Navodi se da je završila je osnovne i master studije na Geoekonomskom fakultetu (Fakultet za međunarodnu ekonomiju na Megatrend univerzitetu), a upisala je i doktorske studije na Fakultetu za poslovne studije, dok se naprednjacima priključila 2008. 

Čini se da aktuelna vlast na obrazovanje gleda kao na biznis i podstiče sistem koji zapošljava najgore, postavljajući ih na ključna mesta u državi. Za to vreme, obrazovani ljudi odlaze, a perspektiva Srbije je na klimavim nogama.  

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati