Politika

[ Izvor: Beta ]

28. 01. 2020. 17:53 0

"Recipročne mere prema Podgorici"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da se Srbija zalaže za dijalog i smirivanje situacije u Crnoj Gori, da ne osporava crnogorsku državnost, ali da će reagovati na svaki napad na Srbe i recipročno odgovarati na sve poteze Crne Gore.

Povodom sastanka koji je prošle noći sazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog pogoršane situacije u regionu, Dačić je, nakon potpisivanja memoranduma o saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, rekao novinarima da je sastanak sazvan posle incidenta, odnosno napada na mladića u Podgorici koji je pokazao tri prsta, nakon čega je prebijen.


Dačić je rekao da su se nadležni državni organi obratili crnogorskim relevantnim institucijama sa zahtevom da objasne o čemu je reč, da li su motivi za napad etnički i da li je reč o nasilju nad Srbima.

Dačić je kazao i da je Crna Gora zabranila prisustvo sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova Ambasade Srbije u Podgorici (Ljubiša Milanović) posle čega je Srbija primenila recipročne mere prema "ličnosti broj dva" crnogorske ambasade u Beogradu (ministar savetnik Ana Ražnatović).

Dačić je rekao da optužbe crnogorskih vlasti na račun Milanovića, nekadašnjeg funkcionera beogradske kriminalističke policije, da se ne ponaša u skladu sa diplomatskim pravilima, ne odgovoraju istini, i da je zato Srbija primenila recipročne mere.

On je naveo da je Crna Gora, kada se desio pokušaj paljenja zastave te države u Beogradu, reagovala i uputila protest, ali se se nije oglasila "povodom snimaka na kojima se vidi uriniranje po zastavi Srbije kod njih".

"Srbija stoji iza interesa i prava našeg naroda koji živi u Crnoj Gori. Mi se borimo isključivo za prava srpskog naroda, koji čini 29 odsto stanovništva. Problemi u Crnoj Gori nisu provocirani iz Srbije, naprotiv, oni se smiruju uravnoteženom reakcijom vlasti iz Beograda", rekao je Dačić.

On je podsetio na izjavu crnogorskog predsednika Mila đukanovića iz 1989. da se "ponosi srpskim poreklom i crnogorskom državnošću" i da je "dugo godina vlast plašila narod velikosrpskom hegemonijom da bi opstala na vlasti" i dodao da je đukanović bio u pravu.

Ako vlast u Crnoj Gori promoviše antisrpstvo, to ne može da naiđe na aplauz u Beogradu, rekao je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati