Politika

[ Izvor: Beta ]

27. 01. 2020. 15:11 0

"Čeda, Šešelj i Šapić ne mogu da sanjaju o censuzu"

Lider pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović ocenio je da predlog vlasti o smanjenju izbornog cenzusa na tri odsto predstavlja "bacanje mamca onima koje jedino zanima ulazak u parlament i koji bi mogli da razmišljaju o novom cenzusu, iako su trenutno za bojkot".

Kako je saopšteno iz pokreta, Radulović je ocenio da je jedini cilj smanjenja cenzusa "da se poželjna opozicija nekako preturi preko cenzusa i ugura u skupštinu, kako bismo imali privid višepartijskog parlamenta".

- Čanak, Čeda, Šešelj, Šapić, ne mogu da sanjaju o cenzusu, čak i uz poklonjene glasove SNS-a. O manjim organizacijama, poput one Miše Vacića, da i ne govorim. Sada, sa cenzusom od tri odsto glasova, oni bi mogli da imaju računicu - naveo je Radulović gostujući na beogradskom Fakultetu političkih nauka u radio emisiji Slušaonica 6.Navodeći da "nema dobrih namera u menjanju fundamentalnih izbornih uslova na samo dva meseca pred raspisivanje izbora", lider DJB je ocenio i da bojkot nije cilj, nego sredstvo da se dođe do fer i poštenih izbora.

- Opozicija mora dobiti prisustvo u medijima, pre svega na RTS-u, moramo urediti biračke spiskove, imamo 6,8 miliona birača i pet miliona ličnih karata, to ukazuje na problem. Tražimo neograničen uvid u birački materijal nakon izbora. Lično sam, na prethodnim izborima, otkrio da glasaju mrtvi i oni koji su otišli iz zemlje. To nisu veliki zahtevi i u interesu su svih građana, bez obzira da li su za vlast ili za opoziciju - naveo je Radulović.

On je dodao da su potrebne promene izbornih pravila, od uvođenja kombinacije većinskog i proporcionalnog sistema do direktnih izbora za gradonačelnika.

- Cenzus da se smanji, ali da se napravi stepenasti cenzus u zavisnosti od toga da li stranka izlazi sama na izbore ili u koaliciji i koliko stranaka sačinjava koaliciju - naveo je Radulović.Ocenio je i da Nemačka podržava izbore u Srbiji pod trenutnim okolnostima jer joj je potrebna "legitimna skupština, kako bi 'teške odluke' koje će doneti, bile legitimne".

- Ovo je sunovrat evropskih vrednosti. Međutim, EU nije Evropa. Skupština izabrana pod pretnjama, ucenama, uzurpacijom medija nije prava skupština. To će dokazati i odsustvo predstavnika prave opozicije. Istraživanja pokazuju da će izlaznost biti ispod 40 procenata. Moraćemo na nove izbore. Neophodno je samo da u bojkotu istraju Savez za Srbiju, PSG i DJB - naveo je Radulović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Konj ulazi u bar...

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati