Politika

[ Izvor: Vladan Žugić ]

26. 01. 2020. 17:26 0

DRUGI PIŠU Vijesti: Molebani za Vučića

Umešač je pravni izraz za treću osobu koja se u parnici između određenih stranaka pridružuje jednoj od njih, na način da sama ne postaje stranka, ali ima interes da ona stranka kojoj se pridružila uspe jer posledice presude mogu posredno uticati i na njegovu situaciju.

E pa Milo Đukanović je izgleda umešač u sporu između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija u geostrateškom nadmetanju SAD i Rusije na Balkanu.

Prvo se podsetimo da je Stejt dipartment u avgustu prošle godine imenovao karijernog diplomatu, Metjua Palmera, za specijalnog izaslanika za Balkana, što su analitičari i mediji ocenili kao povratak SAD u naš region.

Zatim je Donald Tramp početkom oktobra prošle godine imenovao američkog ambasadora u Berlinu, netaktičnog, Ričarda Grenela, za ličnog izaslanika u pregovorima Kosova i Srbije. Ovim imenovanjima prethodile su brojne rasprave o Balkanu u odborima Senata i Kongresa i raznim forumima u SAD.Snažniji angažman SAD u BiH se osetio već krajem novembra kada je Predsedništvo BiH prihvatilo dokument reformi kojim je otvoren put toj državi u NATO, iako Milorad Dodik preko kontrolisanih medija uspešno prikriva tu činjenicu i napade svoje opozicije.

Da je pitanje odnosa Srbije i Kosova visoko na lestvici planova američkog predsednika najbolju potvrdu je dao sam Tramp pre neki dan.

Tvitom, pazite sad, o pismu namera Beograda i Prištine da uspostave redovnu avio-liniju između Beograda i Prištine posle 21 godine.

U tvitu za obavljeni zadatak hvali ambasadora Grenela koji je prethodnih dana boravio u Prištini i Beogradu gde se sastao sa Hašimom Tačijem i Vučićem.Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson preksinoć je to prosto objasnio - Trampova administracija želi da vidi rezultat na polju spoljnje politike i pre će postići uspeh na zapadnom Balkanu nego u Severnoj Koreji, Iranu ili Venecueli.

Takođe, uskoro će novi saziv Evropske komisije biti u punom kapacitetu, sa najavljenom novom platformom za zapadni Balkan, a Vučićev SNS čekaju izbori u aprilu na kojima bi mogao da ima komotnu većinu za rešavanje najbolnijeg pitanja srpskog društva.

Nije tajna da se Borisu Tadiću počeo ljuljati tron kada nije ispunio obaveze koje je preuzeo kada je reč o Kosovu...

Da je u pitanju igra velikih, prepoznaje i rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović, koji povodom protivljenja održavanja molebana na Cetinju kaže:

"Molimo našu braću koja su juče išla drugim ulicama da dođu ovde da se pomole zajedno sa nama jer nema molitve bez njih... Da idemo i da se pomolimo Bogu zajednički jer nema nama molitve bez njih, niti ima njima Crne Gore bez nas. I kada ovde kažemo da se molimo za neprijatelje, ne mislimo na njih, već na one koje nam dobro ne misle iz drugih velikih država i koji nas huškaju jedni na druge“.Beogradska "Politika" je polovinom prošle sedmice na naslovnici objavila tekst pod naslovom "Napad na svetinje po NATO diktatu", pozivajući se na friziranu julsku izjavu bivšeg glavnokomandujućeg američkih kopnenih snaga za Evropu, general pukovnika Frenklina Ben Hodžisa.

Originalno, Hodžis je rekao da bi uloga SAD na Balkanu i razgovorima Vučića i Tačija trebalo da bude vodeća, dok njima dvojici treba pružiti podršku i zaštitu od Rusije: “Na primer, pomoći Srbiji da se odupre pritiscima pravoslavne crkve vezane za Rusiju“.

Ako bi Vučića pitali koga mu skinuti sa grbače od javnih ličnosti da bi mogao pakovati stvari sa Tačijem, onda je sigurno da bi Amfilohije bio među prvima, ako ne i prvi na listi.

Pri tome, niti Vučiću treba verovati da je spreman ili moćan da rešiti pitanje odnosa sa Kosovom, niti je Amfilohije glavni ruski igrač na Balkanu, ali se čini da je po Vučićev autoritet najopasniji.

Vučićev režim pokušava potkopati Amfilohija o čemu svedoči povremeno provlačenje mitropolita kroz tabloide i režimsku štampu kako sprema autokefalnost crnogorske crkve u dosluhu sa Đukanovićem, te iznenadne najave posete Vučića i patrijarha Irineja Crnoj Gori i negodovanje MCP zbog toga, poruke Vučića da sa crnogorskom Vladom treba da pregovara SPC, a ne Mitropolija...Istovremeno, među srpskim medijima, analitičarima i svetovnim licima vlada zagrobna tišina o bitnoj svetovnoj činjenici - vaseljenski patrijarh Vartolemej je nedavno prihvatio da "razmotri mogućnost za ponovnim uspostavljanjem regularnosti u crkvi Severne Makedonije, pod imenom Ohridska Arhipeiskopija", o čemu će obavestiti SPC u nastojanjima da se postigne zajednički dogovor.

To je saopšteno prilikom posete Vaseljenskoj patrijaršiji predsednika prelazne Vlade Severne Makedonije Olivera Spasovskog i doskorašnjeg premijera Zorana Zaeva.

Ruski "Sputnjik“, koji se ovim pitanjem bavi jednako koliko i dešavanjima u Crnoj Gori, preneo je izjavu portparola Moskovske patrijaršije Vladimira Lejgode da je Vartolemej rešio da "zabije nož u leđa" SPC "legalizacijom raskola u Makedoniji".

Tako su mediji pod Vučićevom kontrolom oćutali to što će Vaseljenska patrijaršija razmatrati pitanje statusa crkve u Makedoniji, dok su poveli krstašli rat protiv Crne Gore gde je potencijalano moguće da se deo sporne crkvena imovina prepiše na državu.

I Amfilohija bacili u fokus javnosti.

Kome je sad bitna crkva u Severnoj Makedoniji, ili status Kosova?...

I Đukanović je usvajanjem Zakona o slobodi veroispovijesti u Crnoj Gori zabavio Amfilohija o jadu kako se ne bi mogao baviti Kosovom.

Jednostavno, prihvatio je ulogu umešača.Pitanje je da li je to uradio kako bi opet učinio Vučiću, da li zbog toga što je sam ili, po savetima lobista, ponudio svoje usluge američkoj administraciji u susret očekivanom rešavanju odnosa Srbije i Kosova, ili jednostavno nije imao drugog izbora.

Đukanović sada očekuje da DPS dobije još jedne izbore u sivoj zoni koji će biti proglašeni fer i slobodnim, dok bi on lično vaskrsnuo kao regionalni igrač SAD.

I drugi lokalni igrači traže svoje šanse.

DF je postao igračka Vučića koja pokušava da uruši Amfilohija tako što mu istovremeno šalje poruku da o spornom zakonu ne može da razgovara sa onim koji su izopšteni iz crkve, odnosno sa crnogorskim vlastima, već da se ovaj problem rešava u parlamentu ili van njega, kao 1988.

A za to će, šta god bilo, opet biti odgovoran mitropolit MCP kao "čovek od koga zavise ne samo verska nego i politička pitanja“.

Amfilohije kroz usta Episkopskog saveta odgovara da će litije trajati još dugo jer "nadilaze sve partijske, stranačke, politikantske i ideološke interese“.

Amfilohije je dobio prvo poluvrijeme, ali kada bi racionalni kockar, ako uopšte postoji razum u klađenju, posmatrao stvari onda bi odigrao iz 1 u 2.

Amfilohije igra utakmicu koja je nameštena, u svom timu ima odbranu koja je prodala meč.

U najboljem slučaju može da izvuče nerešeno.

U tom slučaju, molebani i litije u Crnoj Gori i širom Srbije i Republike Srpske su samo pokazna vežba šta čeka Vučića kod kuće ako povuče neki korak ka rešavanju odnosa sa Kosovom

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati