Politika

[ Izvor: Beta ]

23. 01. 2020. 17:28 0

"Udaljene pozicije ne znače da ne treba da nastavimo razgovore"

Predsednici Crne Gore i Srbije, Milo Đukanović i Aleksandar Vučić, konstatovali su da su im pozicije kada je u pitanju Zakon o slobodi veroispovesti veoma udaljene ali i da to ne znači da ne treba nastaviti razgovore o ovoj temi, kao i svim drugima koje su bitne za međusobne odnose, saopštio je danas kabinet predsednika Crne Gore nakon susreta sa Vučićem u Izraelu.

Njih dvojica su učestvovali na svečanoj večeri u čast Petog svetskog foruma o Holokaustu "Sećanje na Holokaust-borba protiv antisemitizma", koju je priredio izraelski predsednik Ruven Rivlin za oko četrdesetak svetskih lidera.

- Glavna tema je očekivano bila nedavno usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u crnogorskom parlamentu, kojim se, kako je ponovio Đukanović, u duhu evropskih standarda u našem građanskom društvu reguliše ova materija, zamenjujući pravni akt od pre gotovo pola veka. Konstatovano je da su pozicije dvojice predsednika po ovom pitanju veoma udaljene, i da nema zajedničkog stava, što ne znači da ne treba nastaviti razgovore i o ovoj temi, kao i o svim drugim koje su bitne za međusobne odnose - saopštio je iz Đukanovićevog kabineta.Razgovor je, dodaje se, bio veoma otvoren, civilizovan i konstruktivan, kako i dolikuje liderima bliskih država kao što su Srbija i Crna Gora, iako su teške teme bile na dnevnom redu.
- Đukanović i Vučić su saglasni da treba učiniti dodatne napore obe strane da se spuste tenzije i ne dozvoli antagoniziranje među našim narodima i zemljama, koje između ostalog povezuju i zajednički evropski ciljevi. O tome je posebno bilo reči, u kontekstu obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU i zajedničkog delovanja prema Briselu, kao i regionalnih inicijativa za bolje povezivanje, u interesu svih zemalja regiona i bržeg napretka u procesu evropskih integracija - dodaje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati