Politika

[ Izvor: NIN ]

23. 01. 2020. 14:49 0

"U medijima mržnja, zastrašivanje, laž, manipulacija"

Demokratija i sloboda medija ozbiljno su ugrožene, a govor mržnje i laži raste. Zabrinjava i najava smanjenja izbornog praga bez širokog političkog konsenzusa i javne rasprave. Moja želje, ipak, da u mom mandatu Srbija ostvari opipljive rezultate, te da se približi EU - napisala je u autorskom tekstu za NIN Tanja Fajon, predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju.

Tanja Fajon, između ostalog, navodi:

- Srbija se trenutno nalazi u teškoj situaciji oko opštih izbora i u nekoj vrsti političke krize. U EU nam kao glavna briga ostaju mediji. Činjenica je da su demokratija i sloboda medija ozbiljno ugroženi u ovoj zemlji, jer nacionalni kanali ne tretiraju sve političke stranke jednako, što je nedopustivo. A govor mržnje, laži, manipulacije, zastrašivanje, čak i od vodećih i uticajnih političara, raste u medijima i javnosti u ovoj zemlji, a to nije ono što u EU želimo videti. Vladajuće stranke moraju sprovesti preporuke za slobodne i poštene opšte izbore u ovoj godini.

Očekujem da će vlasti ispuniti sporazume i uravnotežiti izveštavanje tokom izborne kampanje. Žalim što je sada i preostali deo opozicije najavio bojkot izbora. A zabrinuta sam i zbog iznenadne najave smanjenja izbornog praga sa pet na tri procenta bez širokog političkog konsenzusa i javne rasprave. I to samo oko tri meseca pre izbora, što može da unese nepoverenje između političkih rivala i glasača. Promene se postižu dijalogom, a ne bojkotom dolazećih izbora, što govori da u državi nešto ozbiljno ne funkcioniše i zbog čega je pitanje budućnosti demokratije u Srbiji ozbiljno zabrinjavajuće.

Stoga bi sve parlamentarne stranke trebalo da imaju u vidu da ako žele da Srbija nastavi put ka evropskim integracijama, dijalogom u parlamentu mogu postići promene i nastaviti sprovoditi pozitivne reforme. Bitno je naglasiti da građani, a pogotovo mladi, treba da budu svesni svoje uloge u društvu. Demokratija znači vladavina naroda. Odnosno, radi se o političkom sistemu u kojem vlada narod. A da bi ti vlast bila legitimna, na izbore bi trebalo da izađe barem 40 odsto glasača, u suprotnom je to samo još formalna demokratija. Kako bi narod profitirao od reformi u procesu evropskih integracija, trebalo bi da zahteva od vlasti da se reforme sprovode - navodi se, između ostalog, u autorskom tekstu, koji je Tanja Fajon završila željom da u njenom mandatu "Srbija ostvari opipljive reziltate te da se približi EU i što pre postane deo EU porodice, a to će uspeti ako nastavi da sprovodi pozitivne reforme".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati