Politika

[ Izvor: N1 ]

13. 12. 2019. 13:53 0

EU zvaničnici: Proces pridruživanja nije doveden u pitanje

Evropski zvaničnici poručili su danas u Beogradu da proces proširenja Evropske unije nije doveden u pitanje, ali da je za taj posao potrebno dodatno političko i reforskmo angažovanje i Unije i zemalja Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice.

To je jedna od glavnih poruka koja se čula na današnjoj konferenciji "Vraćanje Balkana u fokus EU", koja je održana u Rektoratu beogradskog Univerziteta.

Poruku podrške zemljama Zapadnog Balkanam, a posebno Severnoj Makedoniji i Albaniji, poslali su poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik. Oni su konstatovali da je odluka da ovim zemljama ne bude odobren početak pristupnih pregovora donela mnogo razočaranja i da ta šteta mora da bude popravljena.

Evropski parlamentarci su se složili da je prekasno da nova i drugačija odluka bude doneta u maju na samitu u Zagrebu i da bi to moralo da bude urađeno tokom marta.

Fajon je istakla i da zemlje koje su iz svojih interesa stopirale Severnu Makaedoniju i Albaniju, sada treba i da preuzmu odgovornost za to.

- Evropska unija je time izgubila kredibilitet - ocenila je Fajon.

Ona je primetila i da je sa svakom novom članicom proces pridruživanja postajao sve teži, uz napomenu da je reč o dvosmernom procesu i da je "za tango potrebno dvoje".

Ukazala je na neophodnost unapređenja postojećeg stanja kada je reč o vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa i slobodi medija. Posebno je istakla stanje u medijima, za koje je ocenila da se pogoršava.

Bilčik je istakao da proces pridruživanja mora da bude praktičniji i efikasniji, kao i da, kada je reč o EU, postoji jasna posvećenost Zapadnom Balkanu. Pridruživanje prema njegovim rečima ne treba da bude samo "igra sa papirima", već jasan strateški cilj.

 

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici istakao je da, kada je reč o Zapadnom Balkanu i njegovom članstvu u EU, tema i pitanje nije kada, već kako.

Istakao je da se radi na novim modalitetima i metodama koje bi trebalo da omoguće da taj proces bude brži.

Prema njegovim rečima, kada je reč o proširenju postoji skepsa i među članicama EU, ali i među zemljama koje to žele da postanu, i protiv toga se treba boriti.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović istakla je da se nada da će u procesu pridruživanja EU studenti i mladi Srbiju videti kao zemlju u kojoj će dočekati budućnost.

Ona je istakla da je cilj da se zaustavi odliv mozgova, a da se nastavi "cirkulisanje" kadrova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati