Politika

Direktno.rs

12. 11. 2019. 14:05 1

Tepić: Zbog dila Vučića i Tešića, stradali su naši ljudi u Libiji

Pitanje o zataškavanju otmice i ubistava naših službenika ambasade u Libiji 2015. godine i ubistva ambasadora Olivera Potežice 2017. ponovo su se nametnuli kao veoma važno pitanje u svetlu afere koja uznemirava našu javnost poslednjih nekoliko nedelja, a to je trgovina oružjem najvišeg državnog vrha iz najbližeg okruženja Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke - rekla je na konferenciji za novinare potpredsednica stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

 

Tepić je novinarima rekla da je ovo pitanje postavila pre četiri nedelje, ali da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje ćuti.

- Smatram da i dalje zataškava činjenice ovim stradanjima Slađane Stanković, Jovice Stepića i ambasadora Olivera Potežice 2015. i 2017. godine u Libiji, međutim, dužna sam da vam saopštim nove informacije do kojih sam došla čekajući na odgovor Aleksandra Vučića, i to na osnovu potvrde svedoka. Aleksandar Vučić je 2013. godine kao minisar odbrane lično posredovao u trgovini oružjem između Libije i trgovca oružjem Slobodana Tešića, inače, sponzora Srpske napredne stranke. Posledica tog dila po iskazima i potvrdi svedoka bila su upravo stradanja pomenutih službenika naše ambasade u Libiji, i na kraju 2017. godine ambasadora Potežice - rekla je Tepić.

Prema njenim rečima, sastanak delegacije Libije i Srbije pripreman je tako da je on samo naizgled samo međudržavni sastanak i da se između dveju država priprema posao trgovine oružjem.

- Međutim, Aleksandar Vučić je lično, kao ministar odbrane zahtevao da se u državnu delegaciju ubaci pomenuti trgovac oružjem Slobodan Tešić, i to potpuno mimo protokola. Da ironija bude veća, taj Slobodan Tešić se upravo tada nalazi na crnoj listi UN, upravo zbog sumnjive trgovine oružjem - rekla je Tepić i pokazala fotografiju sa tog sastanka, gde se vidi da sa jedne strane jeste delegacija Libije, a sa druge je delegacija Srbije.

- Ovaj zaokruženi čovek na fotografiji u državnoj delegaciji ministarstva odbrane 2013. godine kada je ministar Aleksandar Vučić je trgovac oružjem Slobodan Tešić. Ovo su potvrdili svedoci, kao i da je upravo tada, opet lično da je Aleksandar Vučić prisustvovao svečanoj večeri u Domu garde, u istoj ekipi, gde je tada razgovarao i pozdravio jednog od vođa Al Kaide Kalida al Šarifa, koji je tada bio u delegaciji. Iako je posle toga, kao što sam navela, delovalo naizgled da su sklopile država Srbija i država Libija, događa se sledeće. Državni SDPR koji je trebalo da obavi ovaj posao za državu povlači oružje iz fabrika namenske, ali, to oružje prodaje upravo firmi sa kojom je povezan Slobodan Tešić, to je firma Karso sa Kipra. Na taj način ga ubacuje kao posrednika u ovu trgovinu. Svedoci koji su sve ovo potvrdili takođe tvrde da je posledica ovog dila Aleksandra Vučića i Slobodana Tešića upravo stradanje naših službenika 2015. a potom i 2017. godine ambasadora Potežice - rekla je Tepić.

Kako je dodala, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova je slagao kada je rekao da njegov otac Branko Stefanvić nema nikakve veze sa firmom "Gim" koja trguje oružjem.

- To je u Upitniku na RTS-u potvrdio lično Aleksandar Vučić zapravo zaposlen u toj istoj firmi "Gim". Ja zato zahtevam od Aleksandra Vučića da nam kaže, s obzirom da je ovako detaljno upućen otkada je penzioner Branko Stefanović zaposlen u firmi "Gim" i na kojim poslovima? Možda bi i drugi penzioneri krenuli njegovim stopama, jer je ova firma u poslednje četiri godine, za 200 puta uvećala svoj prihod. Sa 100 hiljada evra 2014. godine na preko 20 miliona evra 2018. godine - rekla je Tepić i zatražila od predsednika Srbije odgovor na, kako je rekla, još jedno važno pitanje.

- O čemu je razgovarao sa Goranom Todorovićem, zvaničnim vlasnikom firme "Gim", i to upravo pre gostovanja u Upitniku na RTS-u ? Šta su oni na tom sastanku koji je trajao 15 minuta dogovorili, prepakivali, i šta je on dogovorio sa poslovnim partnerom Branka Stefanovića. Ključno pitanje i zaključak koji se nameće, da li je ovo zapravo praksa i metod Aleksandra Vučića, da privatni trgovci oružjem prvo moraju kod njega na kanabe, a da ih on onda, kao kontra uslugu ubacuje u državne delegacije i kao posrednike u trgovini oružjem, oduzimajući zapravo poslove državnim preduzećima, kao što je SDPR u konkretnom slučaju. Da li je ovo sve zapravo metod da bi se privatni trgovci oružjem sutra pojavili kao budući vlasnici naše namenske industrije - rekla je Tepić. 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati