Politika

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

11. 11. 2019. 17:06 0

Oko 4.000 glasova iz Srbije proglašeno nevažećim na Kosovu

Izborni panel za žalbe i predstavke odlučio je da prihvati žalbu koalicije Nisma-AKR-PD i proglasi nevažećim 3.782 koverte pristigle iz Srbije na kosovskim izborima. U obrazloženju se navodi da glasanje nije obavljeno putem pošte, već su glasačke listiće donela dva lica u Poštu u Prištini.

Odlukom Panela žalbe se naređuje CIK-u da te glasove odmah povuče od rezultata objavljenih 7. novembra 2019.

- Kutije formata A4 sa glasovima iz Srbije su direktno predate od određenih osoba, dakle nisu poslate poštom, čime u konkretnom slučaju nisu ispunjeni zakonski uslovi, pošto nisu poslate putem pošte - navodi se u obrazloženju odluke, prenosi N1.

Dodaje se i da, pošto te kutije nisu stigle putem pošte i nemaju poštanski pečat, da se glasovi iz njih ne mogu smatrati za regularne glasačke listiće.

Inače, kutije sa glasovima iz Srbije predate su lično u Pošti Br. 6 u Prištini od dvoje lica, od kojih jedno nije identifikovano.

Za njih CIK tvrdi da nisu bili ovlašćeni.

- Činjenica da su paketi sa glasovima stigli na određeno mesto i da su ih donela dva lica, čini još nepoverljivijim proces glasanja poštom, jer u ovom slučaju nemamo glasanje putem pošte, već fizičku predaju pošti - kaže se u obrazloženju.

Ta se činjenica dokazuje odgovorom koji je poslala Pošta Kosova.

- Paketi su predati u kancelariji broj 6, datuma 04. novembra 2019. godine od osobe predstavljene kao Dejan Pavićević i druge osobe koja se nije predstavila. Glasovi su bili u kutiji formata A4 u kojima je bilo po 20 koverti, prema našoj računici bilo je 3.782 njih. Koverte iz Srbije bili su unutar kutija bele boje i bez poštanskog pečata iz Srbije - napisali su u Pošti Kosova.

Srpska lista: Politička odluka

Reagujući na tu odluku, Srpska lista je saopštila da su u Prištini "došli na ideju da glasove ponište nakon što je postalo jasno da skoro svi ti glasovi pripadaju Srpskoj listi".

- Odluka da se raseljenim Srba ne dozvoli pravo da biraju ko će zastupati njihove interese i boriti se za njihov povratak je isključivo politički motivisana i nema nikakvog pravnog uporišta. Posebno ako svi dobro znamo da su glasovi raseljenih uvek dolazili na isti način, ali ovog puta je očigledno da je potrebno pokazati raseljenim licima da nisu dobrodošli i da kao Srbi mogu računati da se njihova prava neće poštovati - navodi Srpska lista.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati