Politika

Direktno.rs

28. 02. 2020. 07:02 15

Ko stoji iza pljačke države sprovedene prodajom "Komercijalne banke"!

Prodajom "Komercijalne banke" završen je proces uništavanja srpskog bankarskog sektora koji je osmislio i započeo Mlađan Dinkić.  Iako je javno obećavao,  Aleksandar Vučić Dinkića nije uhapsio već ga je uzeo za ministra u svojoj vladi. I dan danas je deo njegovog ekonomskog tima. 

Ali na ovom poslu Dinkić nije bio angažovan. U javnosti se postavlja pitanje kako je do prodaje uopšte došlo kada je guvernerka Jorgovanka Tabaković u poslednjih pet dana dva puta javno rekla da "Komercijalnu banku" ne treba prodavati.  A ona to sigurno nije rekla sama nego po naređenju predsednika Srbije. Stvar postaje jos čudnija kada se zna da je predsednikov otac Anđelko Vučić i te kako umešan u domaći bankarski sektor, te da je i on bio protiv. Ko su ljudi zbog kojih porodica Vučić na kraju ipak nije mogla da kaže ne? Za sada to nije poznato. 
 
Međutim, poznato je da je Vučić suočen sa burnim reakcijama stručne javnosti rekao da su to određivali neki stručni ljudi. Pa ko su ti stručnjaci?

Logično je da se radi o privatizacionom savetniku, firmi "Lazard", bliskoj vrhu vlasti, koju država po pravilu angažuje na svim velikim transakcijama, od "Telekoma", preko "Aerodroma Beograd" i EPS-a, do "Komercijalne banke". U najmanju ruku je čudno kako je "Lazard" prošle godine savetovao Vladu Srbije da prvo kupi 41,3% akcija u vlasništvu fondova i EBRD-a za 256 miliona evra, a onda proda svojih 42% akcija NLB-u za samo 131 miliona evra, praktično za duplo manje para!!?

Pri tome, neverovatna je odluka i da Vlada po ovako nepovoljnim uslovima proda sve akcije u vlasništvu države, umesto da sačuva bar manjinski udeo, kao što je recimo Slovenija zadržala 30% učešća u NLB banci? 

Valjda u želji da opravda ovu sramnu prodaju najveće srpske banke, Vučić je dao i besmislenu izjavu da vrednost "Komercijalne banke" pada, iako je banka iskazala rekordnu dobit u 2019. godini od 75 miliona evra! Konačno, neverovatna je i odluka Vlade da NLB-u ostavi polovinu prošlogodišnje dobiti od 38 miliona evra i 26 miliona evra dobiti iz prethodnih godina! 
 
Ali, do ovog teksta javnost u Srbiji nije obaveštena da su "NLB banka" i "Lazard" povezani preko zamenika predsednika Nadzornog odbora NLB-a, Andreasa Klingena, koji je ranije imao visoku poziciju upravo u "Lazardu".
Takođe, kad je NLB prodavala akcije "Intereurope", savetnik je bio Lazard! Međutim, tu nije kraj. Naše istraživanja pokazuje da su veze između "Lazarda" i većinskog vlasnika NLB-a, "Bank of New York Mellon",  mnogo dublje.

Na primer, na obrascu T-1 američke komisije za hartije od vrednosti ispod imena "Bank of New York Mellon" stoji "Lazard Group". Slično, ako želite da pišete "Lazard Asset Managementu", poštu šaljete na adresu "Bank of New York Mellon". Kada pogledate ko je poverenik "Lazard Fund Managers", opet je tu "Bank of New York Mellon".

Konačno, zajedno su učestvovali i na velikom projektu reprograma ukrajinskog duga vrednog 15 milijardi evra.
 
Iz svega možemo zaključiti da su na globalnom nivou "Bank of New York Mellon" i "Lazard" više nego povezani i da često i blisko sarađuju, poput strateških partnera. 


Jasan je u najmanju ruku konflikt interesa koji je "Lazard" imao jer je sa jedne strane trebalo da pomogne Vladi  Srbije da nađe najbolje rešenje za "Komercijalnu banku", a sa druge da pomogne ali po NLB-u i  njegovim američkim vlasnicima da plate što manje. Analizirajući cenu koju je NLB platio za "Komercijalnu banku", deluje da je "Lazard" više vodio računa o interesu svog globalnog partnera, nego o interesu srpske Vlade. 

Naravno, ništa od ovoga se ne bi desilo bez Vučićeve saglasnosti. Zašto ju je dao, ostaje tajna. Za sada.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati