Poznati

Direktno.rs

26. 03. 2022. 06:00 0

Lepša od Linde i Sindi: Modu napustila zbog ljubavi

Svetsku slavu doživela je preko noći, a isto tako se i njena karijera završila.

Jasmin Gauri (51) rođena je u Montrealu u mešovitoj porodici — njena majka Linda je Nemica, a otac Moin Pakistanac.

Vaspitavana je u duhu islama, a detinjstvo joj zbog toga nije bilo uvek lako jer su je vršnjaci maltretirali i ismevali njeno pakistansko poreklo.

Ipak, kao dete ona je bila izuzetno posvećena veri, a s roditeljima je išla u hodočašće u Meku kad joj je bilo 12 godina. Kao i većina tinejdžera u Severnoj Americi, Jasmin je počela da radi vrlo rano, ali nije se dugo zadržala na niskobudžetnim poslovima: kad je imala 17 godina, dok je prodavala pljeskavice u popularnom restoranu brze hrane, "otkrivena je".

Naime, jednog dana je na brzi zalogaj svratio Edvard Zakarija, vlasnik salona lepote Platine Coiffure, koji ju je ubrzo povezao s velikim imenima iz modne industrije.

Igrom slučaja, upravo tih dana menjali su se način razmišljanja i viđenje lepote u modi: pistama više nisu dominirale skandinavske lepotice, već je sve više modela različitog porekla dobijalo priliku, a Jasmin je bila među prvima.

Iako su se njeni roditelji oštro protivili tome, Gaurijeva je odlučila da se okuša kao manekenka, a svoj veliki debi imala je na mestu o kom mnogi iskusniji modeli maštaju: u Milanu i Parizu.

Potom se, 1990. godine, preselila u Njujork, gde su je primetili i modni kritičari i brendovi. Gotovo preko noći postala je slavna, a u januaru 1991. godine pozirala je za naslovnicu magazina Elle, potom se pojavila u spotu Eltona Džona za pesmu Sacrifice, postala je lice modnih kuća Chanel, Jil Sander, Christian Dior, Anne Klein, šetala je na revijama modne kuće Versace, Lanvin, Helmut Lang, obožavao ju je Žan Pol Gotje...

Čuveni francuski modni fotograf Patrik Demaršelije, koji je radio za italijansko izdanje časopisa Vogue, nazvao ju je svojevremeno svojom omiljenom saradnicom. Ubrzo je postala zaštitno lice modnih kuća Victoria's Secret, Versace i Valentino, zatim Hermès i Lanvin...

Jednostavno, Jasmin Gauri je dominirala modnom scenom i hodala je rame uz rame, možda čak i malo iznad, sa legendama modelinga iz devedesetih koje i danas obožavamo — Naomi Kembel, Sindi Kraford, Klaudije Šifer, Linde Evanđeliste i drugih. Ipak, kako se na svetski tron popela preko noći, tako je iznenada i sišla s njega. U poslednjem trenutku pred održavanje revije brenda Yves Saint Laurent 1997. godine, objavljeno je da se Jasmin povukla i da neće šetati modnom pistom. Ubrzo su se pojavile spekulacije da manekenka odlazi u penziju, što se uskoro pokazalo istinitim.

Kako je potom otkriveno, Jasmin je želela sa svojim suprugom Ralfom Bernstinom, inače uglednim američkim advokatom, zasnuje porodicu i potpuno se posveti njihovom zajedničkom životu. Ubrzo je na svet stigla njihova ćerka Maja, a Jasmin se više nikad nije vratila modelingu.

Iako se zvanično povukla iz manekenkstva još 1997. godine, mnogi tvrde da se njen uticaj i dalje oseća. Jasmin je dovela do toga da modna industrija, na svom najvišem nivou, prihvati raznolikost i prigrli novu generaciju multikulturalnih zvezda, da se promeni tadašnje viđenje lepote. Zbog toga se i danas naziva pionirkom modelinga, a otkako se ona povukla nije mnogo devojaka južnoazijskog porekla uspelo da izgradi ime u ovom surovom svetu.

Njeni fanovi danas imaju priliku da je prate na društvenoj mreži Instagram, gde Jasmin deli fotografije i snimke iz svoje kratke, ali neverovatne i bogate karijere. Uz to, na društvenim mrežama ona, iako vrlo, vrlo retko, pruža obožavaocima priliku da zavire u njenu svakodnevicu proteklih godina i svaka njena fotografija pokazuje — nije se pokajala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati