Ljubav

Direktno.rs

24. 05. 2022. 17:05 0

Zašto je dobar razvod bolji od lošeg braka?

Svako ko razmišlja, razmišljao je ili je prošao kroz razvod braka zna da je situacija mnogo komplikovanija ako su u nju uključena deca. I dok će jednima njihova dobrobit biti glavni razlog za ostanak u lošem braku, psiholozi kažu da time deci čine medveđu uslugu, posbno ako se radi o odnosu punom neprijateljstva, pasivne agresije ili bilo koje vrste zlostavljanja.

Iako brojna istraživanja pokazuju da je razvod roditelja velika trauma za dete, treba voditi računa i o trajnoj emocionalnoj šteti koju dete trpi u domu s roditeljima koji ne mogu da pronađu zajednički jezik.

1. Dva doma u kojima nema svađa

Ovo omogućava deci da budu upravo to - deca, a ne mirotvorci koji osluškuju razgovor i svađu roditelja, strepe od povišenih tonova ili osećaju spektar negativnih osećaja dok nemaju emotivnu zrelost da ih obrade. Zbog toga mogu kriviti sebe, osećati stalnu nesigurnost...

Iako je odlazak u dva doma velika promena, ako u njima nema svađa svakako će biti dugoročno bolja za decu. Nemojte se zavaravati da zbog toga deca više pate, oni mogu žaliti za vremenom dok ste svi živeli skupa, ali samo zato što su se privikli na loše i smatraju to normalnim.

2. Stabilnija emotivna situacija

Stvari su komplikovane nekoliko meseci nakon razvoda i odvajanja, ali većina porodica ipak uspešno prođe kroz ovo prilagođavanje i nađe novu viziju svakodnevice, čiji je temelj stabilnija emotivna situacija. Naravno, za tako nešto je potrebno da oba roditelja budu zreli i da stavljaju dobrobit dece na prvo mesto, odnosno da dete ne pokušavaju da 'okrenu' protiv drugog roditelja, da ga 'kupuju' poklonima...

3. Pozitivan primer rada na vlastitoj sreći

Deca koja su odrastala uz roditelje u nesrećnom braku usvajaju vrednosti iz odnosa koji su godinama gledali. Zbog toga i sami u budućnosti mogu tražiti sličnu dinamiku odnosa, smatrajući je normalnom, ili pak tražiti partnere s istim manama kakve su imali njihovi roditelji, kako bi ih 'ispravili'. Jedna od dužnosti roditelja je i učenje deteta o tome da samo mora raditi na svojoj sreći i birati ono dobro za sebe, a ne postoji bolji način da im to pokažete nego sopstvenim primerom.

4. Učenje o kompromisu

Nakon što vide roditelje kako se međusobno poštuju i dogovaraju nakon razvoda i trude se da reše stvari koje moraju da bi situacija normalno funkcionisala, deca uče da je kompromis bitan. Iako ni jedan razvod nije bez izazova, preživljavanje njega važna je životna lekcija za sve učesnike. Ljubavno-seksualni odnosi roditelja ne utiču na ljubav koju roditelji imaju prema deci.

5. Srećniji roditelji deci mogu pružiti više

Frustriran, očajan, depresivan, ljut ili prosto nesrećan roditelj nema volje niti energije da se previše bavi detetom jer je opterećen svojim mukama - što je sasvim ljudski i prirodno. Ali, ako takvi osećaji traju u lošem odnosu, u svakom slučaju je nužno da roditelj pronađes voj mir i sreću kako bi više mogao da pruži i svom detetu

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]

Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati