Savremena žena
30. 09. 2020. 16:25 0
Razlika između neorganskog i organskog mesa
Budući da je organsko meso generalno skuplje od konvencionalnog, možda ćete se zapitati da li se dodatni trošak zaista isplati. Postoji razlika između organskog i neorganskog mesa, a za neke ljude je organska hrana najbolja opcija.
Šta je organsko meso?
Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, organsko meso dolazi od životinja koje se hrane stopostotnom organskom hranom, ne daju im antibiotici ili hormoni i mora pasti na otvorenim pašnjacima slično prirodnim uslovima života životinja. Organska hrana koja se daje tim životinjama uzgaja se u zemlji bez pesticida i sintetičkih đubriva.
Šta je neorgansko meso?
Neorgansko meso je nutritivno slično organskom mesu, ali može poticati od životinja kojima se daju antibiotici ili hormoni. Iako dodavanje ovih supstanci ne mora nužno uticati na hranjivu vrednost mesa, neki ljudi više vole organsko meso, jer antibiotici i hormoni iz neorganskog mesa mogu ući u tela ljudi koji ga jedu.
Efekti hormona
Mnogi ljudi su zabrinuti zbog hormona koji se nalaze u zalihama hrane, i to sa dobrim razlogom. Institut za poljoprivredu i trgovinsku politiku izveštava da hormoni koji se daju govedima završavaju u mesu i kod ljudi koji to meso konzumiraju - a možda postoji veza između hormona u hrani i povećane učestalosti određenih vrsta karcinoma, bolesti štitne žlezde, gojaznosti, dijabetesa, endometrioza, mioma materice, neplodnosti, astme i alergija. Hormoni mogu završiti u stočnoj hrani i kada se masti drugih životinja dodaju u neorgansku hranu.
Efekti antibiotika
Prisustvo antibiotika u neorganskom mesu takođe predstavlja potencijalnu zabrinutost, navodi se u pregledu objavljenom 2010. u časopisu Toxicological Research. Autori ovog pregleda sugerišu da bi upotreba antibiotika u hrani životinja mogla da izazove rezistentne sojeve bakterija koji mogu biti štetni po ljudsko zdravlje, a antibiotici u hrani mogu poremetiti ravnotežu zdravih bakterija u ljudskom crevu.
Sličnosti u hranljivosti
Organsko i neorgansko meso bogato je osnovnim hranjivim sastojcima - uključujući proteine, gvožđe, cink, fosfor i vitamin B. Obe vrste mesa sadrže različite količine zasićenih i nezasićenih masti, u zavisnosti od toga koliko je meso masno. Nemasni komadi mesa sadrže više proteina, a manje masti i kalorija, ali ako jedete previše mesa sa višim udelom masti može dovesti do povećanog holesterola u krvi.
Komentari 0
ostavi komentar