Savremena žena

17. 09. 2020. 10:27 0

Zašto gubimo kosu?

Mali broj dermatoloških stanja daje toliko emocionalnih problema kao gubitak kose, kako kod muškaraca tako i kod žena. Kosa je važan deo izgleda svake osobe i smatra se jednim od simbola lepote. Bujna kosa puna volumena znak je zdravlja i mladosti, dok analogno tome, gubitak kose utiče na niži psihosocijalni status i kvalitet života.

Kao i kod svakog medicinskog problema, pacijent koji se žali na opadanje kose zahteva uzimanje sveobuhvatne medicinske i farmakološke anamneze, fizički pregled kose i skalpa i adekvatne laboratorijske analize, kako bi se ustanovio razlog opadanja kose. Preduslov za pružanje adekvatne terapije jeste razumevanje patološke dinamike opadanja, kao i potencijalnih uzroka.

Moderan način života doprineo je da ćelavost kod muškaraca i žena dobije kompleksan karakter. Najčešće forme ćelavosti su nasledni gubitak kose, telogeni efluvium i alopecija areata. Dok kod muškaraca dominira nasledni gubitak kose, kod žena se najčešće javlja telogeni efluvium.

1. Nasledna ćelavost

Nasledna ćelavost, ili alopecia androgenetica forma, je gubitak kose koji je rezultat uticaja genetskog faktora i polnih hormona. Manifestuje se postepenim istanjivanjem kose po različitim obrascima kod muškarca i kod žena.

Da bi se javio nasledni gubitak kose, mora da postoji nasledni faktor. Geni su različite jačine zbog čega i uzrokuju različit stepen i dinamiku opadanja kose. Tako da je genetski kod za opadanje kose upisan u ćelije folikula dlake.

Da bi se genetska poruka aktivirala, potrebni su androgeni hormoni pa dolazimo do drugog faktora za gubitak kose. Glavni triger hormon za opadanje kose je dihidrotestosteron ili DHT, a kod žena kada se DHT veže za koren dlake on daje signal ćelijama folikula da rade manje.

Te "lenje" ćelije proizvode tanku i slabu dlaku a tokom vremena prekinu da rade i ne proizvode dlaku. DHT se proizvodi od testosterona i zato nivo DHT-a zavisi od nivoa testosterona.

2. Jako opadanje (200 do 300 dlaka dnevno)

Telogeni efluvium je gubitak kose koji daje jako opadanje kose, do 200-300 dlaka na dan. On se javja zbog različitih zdravstvenih faktora, kao nedostatak gvožđa, disbalans štitnih hormona, porođaj, menopauza, dijete, operacije, infektivni procesi, veliki stres, uzimanje pojedinih lekova...

Može da bude akutni ili hronični. Kod telogenog efluviuma, veliki broj dlaka naglo ulazi u fazu ispadanja. Čak do 30 odsto kose može da uđe u telogenu fazu. Stres je takođe čest razlog za opadanje kose. Kortizol je hormon koji se povećava zbog stres, oštećuje proteoglikane koji su bitni proteini za dlaku i za njenu funkciju.

Kao rezultata stresa i povećenog kortizola, aktivira se opadanje i istanjivanje dlake. I naravno loša ishrana, slaba proteinima i nutrijentima, pušenje, alkohol, nespavanje dodatni su faktori koji uzrokuju opadanje kose, naročito kod muškaraca.

3. Opadanje u pečatima

Alopecia areata ili opadanje u pečatima je autoimuni gubitak kose zbog formiranja antitela protiv vlastite dlake. Antitela prekidaju ciklus rasta dlake i dolazi do opadanja kose.

Razlozi pojave alopecije nesu kompletno objašnjeni. Genetski faktor ima ulogu naročito kod agresivnije forme alopecije. Triger faktor može da bude neki infektivni focus u organizmu ili skorije infektivno oboljenje, druga autoimuna reakcija (najčešće hipotiroidizam), jače alergijske reakcije ili sklonost alergijama, i ponovo stres.

Preduslov za pružanje adekvatne nege pacijentu je razumevanje patološke dinamike opadanja kose i potencijalnih uzroka opadanja kose. Jednom kad je dijagnoza sigurna, tretman u skladu sa dijagnozom staviće problem pod kontrolom. Ultimativno, najbolji način da smanjimo emocionalni stres vezan za gubitak kose, jeste da efektivno tretiramo opadanje kose.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati