Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: yumama ]

12. 08. 2020. 13:22 0

Kako sprečiti krivljenje vrata kod dece zbog gledanja u telefon

Deca sve češće krive vrat i kičmu dok koriste telefone i druge ekrane, te mogu nastati ozbiljni deformiteti. Zato izdvajamo tri jednostavna načina da sprečite krivljenje i naučite dete da drži pravilan položaj.

Vaše dete je na kauču, leži sa telefonom ili tabletom u rukama i neprestano drži iskrivljen vrat. Da, ova slika je svim roditeljima poznata.

I pre pandemije deca su provodila oko 33 sata nedeljno koristeći različite ekrane, što je jedna studija pokazala. Ova pozicija, u kojoj je glava skroz iskrivljena nadole je postala eci prirodna. 

Navika se može zadržati jako dugo, čak i tokom celog života, te je mnogo važno sprečiti ovaj loš položaj.

Izdvajamo tri načina za jačanje mišića vrata kod deteta.

1. Započnite dan vežbama

Potrebno je svega pet minuta ujutru kada ustanete. Stanite u položaj na kolenima i rukama postavljenim paralelno. Istežite kičmu zajedno sa vratom i glavom na gore, a potom na obrnutu stranu. Možete se igrati - nosom pravite krugove po zidu dok stojite, ili pak dok ležite crtajte ih na plafonu.

2. Prilagodite položaj

Kada dete koristi telefon ili tablet, objasnite da treba telefon da približi glavi, a ne glavu telefonu. Pokažite na primeru kako to da uradi. Ako sedi za stolom, neka monitor bude u visini očiju, a tastatura i laktovi da budu postavljeni ravno. Stopala neka budu postavljena ravno na pod. Promenama navika u svakodnevnim položajima je zaista potrebno dosta vremena i strpljenja. Imajte to na umu.

3. Vežbajte pravilno sedenje

Većina stolica nije prilagođena deci svojom visinom. Zato pokušajte da ih prilagodite tako da im odgovaraju. Kičma će tada lakše da se postavi u prirodnu poziciju. Možete detetu i sami dati primer kako da sedi da prednjem delu stolice i tako opusti ramena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati