Savremena žena

Direktno.rs

03. 08. 2020. 07:27 1

Bol u leđima najčešći razlog izostanka sa posla

Bolovi ovakve vrste dovode do smanjenja aktivnosti, utiču na kvalitet života, dugo traju i teško se leče, zbog toga je od izuzetne važnosti lečiti bol dok je u akutnoj fazi i ne dozvoliti njegov razvoj u hronicitet.

Lumbalni sindrom predstavlja grupu oboljenja koju karakteriše bol u donjem dijelu kičme sa ili bez širenja bola niz jednu ili obe noge.

To je veoma čest i rasprostranjen zdravstveni problem i doživi ga bar jednom u životu više od 80 odsto svetske populacije. Predstavlja najčešći uzrok izostanka sa posla, a po ukupnim troškovima lečenja u Americi je na trećem mestu, iza malignih oboljenja i oboljenja srca.

Pik prevalenca dostiže krajem šeste decenije života. Prevalenca lumbalnog bolnog sindroma dece je od jedan do šest odsto, ali sa rapidnim porastom u populaciji adolescenata, od 18 do 50 odsto. Studije koje ukazuju na ovaj porast incidence definišu sledeće rizikofaktore u školskoj populaciji: prekomerna težina školske torbe, nivo sedenja đaka u odnosu na nastavnika i visina stolica i školske klupe.

Prema dužini trajanja bola lumbalni sindrom delimo na akutni (do šest sedmica), subakutni (šest do 12 sedmica) i hronični (duže od 12 sedmica). Kod hroničnog bola u ledjima bolovi su umjerenog intenziteta sa periodima pogoršanja koji mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Hronični bolovi dovode do smanjenja aktivnosti, utiču na kvalitet života, dugo traju i teško se leče, zbog toga je od izuzetne važnosti lečiti bol dok je u akutnoj fazi i ne dozvoliti njegov razvoj u hronicitet.

Na razvoj hroničnog bola utiču i razni psihosocijalni faktori, kao što su nerealna očekivanja od tretmana, preokupacija bolešću, neadekvatna ponašanja, kao što je strah od aktivnosti. Sve ovo dalje dovodi do emocionalnih problema, problema na poslu i sl.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati