Savremena žena

Direktno.rs

28. 07. 2020. 07:19 0

Višekratna SILIKONSKA maska: Čuva od svih čestica

Kada bude spremna za prodaju, zaštitna maska, nazvana iMASC, verovatno će koštati oko 15 dolara.

Naučnici sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) dizajnirali su masku za višekratnu upotrebu koja se može sterilizovati i koja pruža istu zaštitu kao i maska N95.

Njihova maska napravljena je od silikona, gume i sadrži N95 filtere, ali je napravljena od glatkih materijala koji su veoma nepropusni i koje se daleko lakše i brže sterilišu. Takođe ima veliku prednost što je jeftina.

Kada bude spremna za masovnu prodaju, zaštitna maska će koštati oko 15 dolara, prenosi kompanija Fast Tim.

Između marta i maja, Amerikanci su koristili oko 140 miliona N95 maski. Ali zalihe su brzo nestale u prvim danima pandemije.

Iako se maske N95 mogu sterilisati bez gubitka integriteta, postupak zahteva specijalizovanu opremu koja može biti skupa nekima. Zato je tim sa MIT-a pokušao da kreira masku koja će zahtevati jeftinije i jednostavnije čišćenje.Materijal na koji su se fokusirali je silikonska guma, sintetika koja se obično koristi u medicinskoj industriji i koja se lako sterilizuje različitim metodama poput alkoholom i parom.

Njihova nova maska ne samo da se lako čisti, već blokira i sitne čestice. Planiraju da proizvedu nekoliko hiljada jeftinih maski, a ne nekoliko miliona.

Iako se maska N95 može dezinfikovati samo nekih 20 puta, i to samo posebnom opremom, silikonska se može očistiti na više načina, mnogo puta pre nego što se degradira. Maske će koštati oko 15 dolara po komadu za bolnice, i biće skuplja za 3 dolara od obične N95 maske, ali kreatori veruje da će mnogi uštedeti novac jer material ima duži rok i sigurno će biti efikasnija i korisnija tokom pandemije, piše “Daily Mail”.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati