Savremena žena

08. 07. 2020. 11:38 1

Virusolog: Najavljena vakcinacija nema veze sa koronom

Obavezna vakcinacija dva miliona ljudi u Srbiji protiv gripa da bi se izbegao sudar sa koronavirusom na jesen ne može da deluje na kovid 19, smatra istaknuti virusolog Ana Gligić.

Ona je za Novu S rekla da ta vakcinacija može da umanji broj infekcija, ali da ne deluje na koronu.

Doktorka smatra da je teško očekivati kako će doći do sjedinjavanja virusa gripa i kovida 19.

- Koronavirus se ponaša sasvim drugačije od onoga što znamo o virusima. On nam pravi neprestana iznenađenja i potrebna su brižljiva istraživanja da bi ga potpuno upoznali i suzbili - pojasnila je doktorka u jutarnjem programu "Probudi se" televizije Nova S.

Gligić je rekla da će istraživanja o virusu biti veoma dugotrajna, te da njihove rezultate ne možemo očekivati do kraja godine.

- Istina je samo da je on sklon mutacijama. Moramo upoznati njegove osobine. Vakacina za koronu se može već sada napraviti, ali proizvodnja i kontrola imugenosti je dugotrajna. Najavljena obavezna vakcinacija i zaštita od sezonskog gripa može samo da umanji broj infekcija, a ne može da deluje na koronu. Prema tome, ostaje nam samo da se pripremimo dobro. Ova dva virusa ne isključuju jedan drugog, tako da jedna osoba može istovoremeno da bude zaražena i sa influenzom i koronavirusom - objašnjava Gligić.

U program iste emisije uključila se i doktorka Olivera Ostojić rukovodilac dečije klinike u KBC "Dragiša Mišović" i rekla da je novi nalet epidemije uticao je na to da lekari bolje upoznaju kako koronavirus deluje na decu.

- Mi imamo decu od nultog dana do 18 godine života. Klinička slika se nešto više ispoljava kod dece od 14 i 15 godina i tu liči na koronavirus. Većina te dece ima jednostranu ili obostranu upalu pluća i karaktersitičan labaratorijski nalaz u krvnoj slici - rekla je doktorka Ostojić, navodiće da je jedna beba priklučena na kisonik, ali da je u dobro zdravstvenom stanju.

Što se tiče razvoja virusa, prema njenom mišljenju, sada je povećan broj zaraženih u odnosu na prvi talas.

- Sada imamo više bolesnika za izraženom kliničkom slikom - rekla je Ostojić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati