Savremena žena

Direktno.rs

19. 05. 2020. 20:33 1

Kako spavanje utiče na bore?

Spavanje na boku može dovesti do stvaranja bora na dekolteu i licu, posebno na strani na kojoj spavamo. Naime, višesatnim gnječenjem, lice "pamti" položaj i nastaju bore.

Nije slučajnost što dobar san nekad nazivamo i “beauty sleep”, jer način na koji ležimo dok spavamo i kako nam je glava okrenuta može da nas ulepša ali i da nas poružni.

U svakom slučaju, kada ležimo u horizontalnom položaju, u našem telu se raspodeljuju tečnosti i odlaze u gornji deo tela, zbog ovoga nam je obično ujutru otečeno lice.

- Dugoročne efekte ovog kontinuiranog cikličkog oticanja ne treba potceniti. Svakodnevno širenje i kontrakcija lica opterećuje tkivo, što na kraju dovodi do stvaranja bora - rekao je plastični hirurg Konstantin Vasiukevič za “Real Simple”.

Spavanje na strani

Iako je ovo najbolji položaj za spavanje kod onih koji imaju problema sa sinusima, Vasiukevič ističe da spavanje na strani može dovesti do stvaranja bora na dekolteu i licu, posebno na strani na kojoj spavamo. Naime, višesatnim gnječenjem, lice "pamti" položaj i nastaju bore.

- Važan faktor starenja tokom spavanja su linije koje se vide ujutru. Možda mislite da to nije bitno, jer se posle nekog vremena sve vrati u normalu, ali ovo se dešava već danima, godinama i ubrzo će vam biti jasno da vaša koža strani, preko noći. Ako se često tokom noći prebacujete i spavate na strani, poželjno je da nabavite jastučnicu od svile ili satena kako biste sprečili oštećenja kože i umanjili negativne efekte - savetuje lekar.

Spavanje na stomaku

Lekar ističe da je ovo najgori način spavanja.

- Kad spavate na stomaku, vaša koža je nagomilana na jastuku, što može uzrokovati ciklično oticanje i pojačati linije oko očiju i usana. Vremenom se proces ubrzava, a tanke linije i bore će sve više postajati naglašene - objašnjava plastični hirurg.

Kada je lice pod pritiskom utisnuto u jastuk onda nastaje veči otok oko očiju, jer su glava i srce na istom nivou, što znači da će više krvi ići u lice. Pored toga, jastuci su nosioci bakterija i mikroba, što zauzvrat podstiče stvaranje akni.

Spavanje na leđima

Po mišljenju doktora Konstantina, spavanje na leđima je idealno za održavanje mladalačkog izgleda kože.

- Ne samo da sprečava stvaranje bora zbog nedostatka trenja, već sprečava i da se koža nabora - objašnjava lekar.

Takođe savetuje da je još bolje podići glavu tako da bude na malo višoj visini od tela, oko 20 do 30 stepeni, tako da se višak tečnosti ne sakuplja u licu. Ovo može da spreči oticanje lica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati