Savremena žena

Direktno.rs

27. 04. 2020. 09:40 0

Pokazatelji da vam je imunitet oslabljen i šta uraditi

Održavanje snažnog i zdravog imunog sistema uvek je vaćno, ali u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, apsolutni je imperativ. Naš imunitet prirodni je mehanizam kojim se naše telo bori protiv upala i infekcija, zbog čega se sada, više nego ikada, moramo pobrinuti da je snažan i sposoban da nas zaštiti od koronavirusa.

Na imunitet utiču svakodnevne sitnice na koje ne obraćamo pažnju - stres s kojim smo navikli da živimo, neuravnotežena ishrana ili nedostatak sna.

Iako vam se možda čini da vas koronavirus preterano ne uzrujava, na nesvesnom nivou zolacija, dramatične vesti koje svaki dan slušamo i životi koji su nam se okrenuli naglavačke - neprimetno uzimaju svoj danak.

Neredovan raspored spavanja, obroci "s nogu" i konstantan umor vremenom nas jednostavno "istroše", pa naše telo više ne može da se bori s bolestima.

1. Stalno ste pod stresom

Verojatno vam se dogodilo da ste se razboleli nakon posebno intenzivnog perioda na poslu, bolnog prekida veze ili teške situacije u porodici. Razlog leži u tome što stres utiče na broj limfocita, belih krvnih zrnaca koje telu pomažu da se bore s infekcijama. Što više stresa doživljavamo, podložniji smo napadima virusa. A pandemija koronavirusa svakako je stresna situacija, pa pažljivo osluškujte pokušava li telo da vam nešto kaže.

2. Konstantno ste prehlađeni

Odrasla osoba po pravilu kroz godinu dana preboli dve ili tri prehlade i to je potpuno normalno. Ali, ako naše prehlade nikako ne prolaze i naizgled se iznova pojavljuju na svakih nekoliko nedelja, to bi moglo da znači da nam imuni sistem nije u najboljem mogućem stanju. 

3. Vodite tešku bitku sa stomačnim problemima

Slično kao i s prehladama, znak oslabljenog imuniteta mogu biti i učestali problemi creva i želudca; zatvor, nadutost i proliv. Nuka kaže da se 70 odsto zaštitnog mehanizma našeg tela nalazi u želudačnom sistemu koji nastanjuju bakterije i drugi korisni mikroorganizmi zaduženi za odbranu od patogena, tako da bi stomačni problemi mogli biti snažna sugestija da imamo problem s imunitetom. 

4. Ranice i ogrebotine nikako ne zarastaju

Naša koža ima prirodne mehanizme zaceljivanja u slučaju oštećenja, a uspeh tih mehanizama u vezi je sa zdravim imunim sistemom. Ako primetite da sitne ranice, ogrebotine ili opekotine koje nam se dogode u svakodnevnom životu nikako ne uspevaju da zarastu do kraja, možda bi trebalo da razmislite o osnaživanju imuniteta. 

5. Stalno ste umorni

Ako se konstantno osećate umorno čak i kada ste dovoljno spavali i popili mnogo kafe, pogotovo sada kada smo svi kod kuće, možda imate problema s imunitetom. Logično je da smo umorni nakon napornog dana, ali ako nas umor sprečava da normalno funkcionišemo, obavljamo svakodnevne obaveze i narušava nam koncentraciju, to je znak ozbiljnijeg problema. Kada je imuno sistem napregnut, pada nivo energije celog tela. 

Kako možete pomoći sebi?

Ojačati imunitet možemo uvođenjem sitnih promena u životni stil i njihovog pridržavanja na duge staze. Važno je zapamtiti da je reč o maratonu, ne sprintu. Napravite plan ishrane sa zdravim obrocima, sedite i jedite u miru. Vežbajte tri puta nedeljno, a ostalim danima odvojite vreme za boravak u prirodi. Ugasite svu tehnologiju na sat-dva svaki dan i radite nešto što vas ispunjava. Napravite i raspored spavanja - svaki dan ležite i ustajte u isto vreme. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati